Belföld

Jeszenszky szerint a kormány már október 6-án tudott a kitiltásokról

Korábbi külügyminiszterként és washingtoni nagykövetként fájdalmasan érinti a politikust a magyar-amerikai kapcsolatok megromlása.

Jeszenszky Géza nemrég a magyar-norvég viszony látványos megromlása miatt távozott az oslói nagyköveti posztról. Az Antall-kormány volt külügyminisztere a Heteknek nyilatkozva elmondta, nem érzi személyes kudarcának a Magyarország és Norvégia közti „hidegháborút”, de nem tölti el örömmel a helyzet. „Egy nagykövet feladata a küldő és a fogadó ország viszonyának minél jobbá, meghittebbé tétele. Ez a helyzet most nem áll fenn Magyarország és Norvégia között, sajnos nem látom magam előtt a továbblépés más lehetőségét” – indokolta visszalépését Jeszenszky.

A politikus emlékeztetett rá, hogy a rendszerváltás idején rendkívül szoros és bizalmas viszony jött létre Magyarország és Amerika között, a mostani mélypont ennek ellentéte. Jeszenszky tudomása szerint a Külügyminisztériumot az Egyesült Államokból október 6-án már tájékoztatták a kitiltási ügyről, nem ellenőrzött sajtóértesülések szerint pedig már többször figyelmeztették korábban az országot, hogy a korrupció erősödését érzékelik.

A volt külügyminiszter szerint az országnak fontos a NATO-tagság. „Isten mentsen, hogy ez veszélybe kerüljön, pláne hogy magyar részről történjen negatív lépés” – mondta Jeszenszky.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik