Belföld

Az utca késztethette meghátrálásra Orbánt

Együtt tüntettek a jobbikosok és a balosok a politikával korábban nem foglalkozó fiatalokkal. Ilyen korábban nem volt.

A miniszterelnök persze továbbra sem mondott le az internet megadóztatásáról, csupán azt láthatta be, hogy kommunikációs szempontból rosszul készítették elő a lépést – írja a HVG.hu. Rogánnál egymásnak adták a kilincset a képviselők, hogy ezt nem lehet csinálni, morognak a választók – mondta a portálnak egy fideszes forrás.

A kormánypárti politikusok sokkal jobban tartottak a tüntetésektől, mint a kitiltási botránytól, hisz korábban elképzelhetetlen volt, ami az utcákon történt – olyan fiatalok jelentek meg, akiket korábban nem is érdekelt a politika és együtt tüntettek a jobbikosok és baloldaliak, mind a kormány ellen. Részben ezért is döntöttek úgy, hogy nem kérnek az újabb Békemenetből, attól féltek, hogy az csak tovább tüzelné a tiltakozási hullámot és az a kép alakulna ki a kormánypártról, hogy csak az idősek állnak ki mellette.

Orbánnak végül be kellett látnia, hogy az internetadó ügye nemcsak egy réteget, szakmai csoportot érint, hanem minden társadalmi rétegben kormányellenes hangulatot szít, amire sok minden felfűzhető, a különféle kormányellenes érvek összeállhatnak egységes narratívává – mondta a HVG.hu magas rangú fideszes forrása. Egy telefonos kutatás is alátámasztotta, hogy az emberek többsége elutasítja a belengetett adót – korábban is csak akkor vont vissza egyes intézkedéseket Orbán, amikor kiderült, hogy túl nagy az elutasítottságuk.

A kormányfő persze továbbra sem mondott le az internetadó tervéről, a Kossuth rádiónak pénteken reggel azt nyilatkozta, hogy „nemzeti konzultációt” indít, mert választ kell kapni arra, hogy „az interneten keletkező hatalmas extraprofit hova lesz, és nem lehetne-e annak egy részét itt tartani Magyarországon, és bevonni a költségvetésbe”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik