Belföld

Van-e Habony Árpádnak diplomata útlevele?

A külügy ezt nem árulta el, noha közérdekű adat lenne, mert ilyet csak közfeladat ellátására adhatnak ki.

Az Index szerdán arról érdeklődött a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál, hogy rendelkeznek-e Magyarország által kiadott diplomata útlevéllel a kitiltási botrányban hírbe hozott kormányközeli személyek, Habony Árpád, Orbán Viktor főtanácsadója, Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató elnöke, Vida Ildikó, a NAV elnöke és Csillag Dezsőné NAV-alelnök.

Habony Árpádról szerdán Orbán Viktor sajtósa, Kaminsky Fanni tett közzé egy képet, melynek tanúsága szerint a tanácsadó Amerikában tartózkodik. Felmerült, hogy diplomata útlevéllel a tiltás ellenére is beutazhatott, ezért érdeklődtek a külügynél, hogy kaphatott-e ilyet. Az LMP társelnöke, Szél Bernadett közérdekű adatigénylést adott be.

A külügy szerint adatvédelmi és jogszabályi akadályai vannak annak, hogy érdemi választ adjanak, a minisztériumnak az adatgyűjtésre és –kezelésre szerintük nincs felhatalmazása. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) viszont azt közölte az Indexszel, hogy az, hogy valakinek van-e diplomata útlevele, közérdekből nyilvános adat, mivel kizárólag közfeladat ellátásához kapcsolódva lehet kiadni és még azt sem lehet eltitkolni, hogy milyen közfeladat érdekében adják ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik