Belföld

Füzessi Károly: Ha Orbán meggyőz minket, hogy legyen netadó, akkor legyen netadó

Füzessi Károly (Füzessi Károly)
Füzessi Károly (Füzessi Károly)

Nyilvános vitára hívta a miniszterelnököt. Komolyan gondolta? Villáminterjú az antinetadós tüntetés vezérszónokával.

Ön a minapi tüntetésen egy platóról nyilvános vitára hívta ki Orbán Viktort. Komolyan gondolta?

Én nem egy platóról hívtam ki Orbán Viktort vitára, hanem egy színpadról hívtam ki Orbán Viktort vitára. És miért ne gondolnám komolyan? – vetődik fel a kérdés. Miért kérdi? Több ezer ember előtt hívtam ki Orbán Viktort vitára.

Komolyan gondolja, hogy Magyarország miniszterelnöke nyilvános vitát vállal egy tüntetésen feltűnt szónokkal?

Nem velem kell leülnie Orbán Viktornak, hanem a magyar néppel kell leülnie Orbán Viktornak.

Az technikailag macerás lesz.

Több tízezer ember követeli, hogy ne legyen netadó. Nemzeti konzultációra hívtuk a miniszterelnököt. Nézze meg a szövegemet.

Mi lenne ennek a formája?

Ennek a formája bármi lehet. De az emberek elküldhetik kérdéseiket az interneten. Az emberek elé kiállhatna Orbán Viktor. Kiállhatna a Parlament elé. Nemzeti konzultációt tarthatna, de előtte Orbán Viktor álljon ki a nyilvánosság elé, fogadja el a felkérést, és akkor majd kitaláljuk.

Ja, hogy nem úgy nézne ki, mint egy választási vita, ahol a kormányfő és kihívója, jelen esetben ön, beül a kamerák elé, és összemérik az összemérendőt?

Nem tudom, de először fogadja el Orbán Viktor. Nem valószínű, nem ezt képzeljük el. Nem tudom. Fogadja el a kihívást Orbán Viktor.

Ugye érti, hogy az első kérdésem arra vonatkozott, komolyan gondolja-e, hogy maga Orbán kiül vitatkozni önökkel, s nem arra, hogy amúgy indokolt volna-e a nyilvánosság előtt vitatni meg az internetadó kérdését.

Hát, ha van magához való esze, akkor elfogadja, és valóban elkezd beszélni a magyar néppel, mert nem lehet ezt a politikát folytatni, amit csinál. Szerintem. De tartok tőle.

Fotó: MTI/Beliczay László

Mi a cél?

Az internetadó eltörlése nyilván önmagában is cél.

Bayer Zsolt is eltörölné a netadót.

De nekünk emellett van egy olyan célunk is, hogy az embereknek legyen képessége, lehetősége beleszólni abba, hogy hogyan alakulnak Magyarországon a közös ügyeink.

Ezért választunk négy-ötévente. Erről szól a demokrácia.

Igen, arról szól a demokrácia, hogy az embereknek a szava megjelenik a politikában. Azt hiszem, most eléggé látható volt az emberek véleménye egy bizonyos kérdésben. Kérdés, hogy mit reagál erre a politika. Ha valóban demokrácia van Magyarországon, akkor felelniük kell arra, ami az elmúlt napokban történt Budapesten és szerte az országban.

Nagyjából az a kormány válasza, hogy az elmúlt fél évben három demokratikus választáson – köztük az országgyűlésin – is kétharmados többséget szerzett a Fidesz. A nép választott kormányt, ez a kormány teszi a dolgát, s nem vihet minden vitás ügyet népszavazásra.

Ön is érti az ellentmondást abban, amit mond, nem?

Az én dolgom, hogy válaszokat provokáljak ki önből.

Én meg nem hagyom magam provokálni. Hanem azt mondom, természetesen megnyerte a választásokat ez a remek párt, és természetesen arról is van szó, hogy ha vannak olyan kérdések, amelyekben a magyar társadalom véleményt nyilvánít, akkor azt a politikának, a választott vezetőinknek tekintetbe kell venniük. Viszont most le kell tennem.

Abból, hogy néhány tízezer, tán százezer ember kivonult tüntetni, azt a következtetést levonni, hogy ez a „magyar nép véleménye” – erős.

Azt hiszem, nem mindenki volt ott a tüntetésen azok közül, akik azt gondolják, hogy ne legyen internetadó.

Ez egészen biztos.

Hát hogyha kiderül, hogy a magyar nép többsége szeretné az internetadót, ha Orbán Viktor meggyőz minket, hogy legyen netadó, akkor legyen netadó. De nem fog minket meggyőzni, attól tartok. A magyar társadalom többsége ellenzi a netadót.

Nem tud kiderülni, mit akar a magyar nép a netadóval, hiszen aligha lesz belőle népszavazás. Az önök sok tízezres tüntetésére azt mondani, hogy ez e nép akarata, éppúgy csúsztatás, mint amikor a Fidesz azonosította a sok százezres Békemenettel a magyar népakaratot. A népakarat választáson derül ki.

Akkor nézzük meg! Kérdezzék meg! Csináltassanak közvélemény-kutatást! Nem lennék meglepve, ha az emberek többsége ellenezné a netadót. Köszönöm a lehetőséget.

Arra lát lehetőséget, hogy utcai mozgalmukból életképes ellenzéki formáció nőjön ki?

Hahó…

Letette? Pedig kérdeztük volna, hogy a mostani ellenzéki pártok közül kikkel barátkoznának. Meg arról is, örült-e annak, hogy az MSZP-s Kunhalmi Ágnes fogadta önöket EU-zászló lengetésével a Parlamentnél. Meg arról is, van-e dolga a Fidesz-székháznál tízmilliós, vagy csupán 144.395 forintos kárt okozó tüntetőkkel. Meg arról, hogyan érték el, hogy a második tüntetés mentes volt az ilyenektől. Meg arról, mit tesznek annak érdekében, hogy ez a mostani erő ne haljon el úgy, mint annak idején a hallgatói tiltakozások lendülete. Meg arról is, hogyan került épp ön a színpadra szónoknak. Meg arról, hogy amúgy mivel foglalkozik. Elküldhetné mailben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik