Belföld

A DK szankciókat kér az Európai Bizottságtól

Javasolják, hogy a kormány ne dönthessen minden esetben szabadon az uniós források felhasználásáról. Molnár Csaba sajtótájékoztatóján elmondta: azt akarják elérni, hogy a Fidesz közeli oligarchák ne jussanak pénzhez.

Molnár Csaba és DK-s EP-képviselő társa, Niedermüller Péter levélben fordult az EP-elnökéhez, hogy az Európai Bizottság alkalmazzon szankciókat a magyar kormányzati korrupció legfőbb haszonélvezői, a fideszes üzleti körök és a fideszes oligarchák ellen. Molnár szerint ezt az európai uniós alapszerződés hetedik cikkelyének korlátozott és célzott alkalmazásával lehet elérni, tájékoztat az MTI.

Kétféle szankció

A politikusok egyrészt azt kérik a bizottságtól, hogy függesszék fel a korrupt módon korábban elnyert támogatások kifizetését, másfelől pedig amíg a kormány nem tér vissza a jogállami demokrácia útjára, addig ezek az oligarchák ne is indulhassanak uniós pályázatokon.

A kivitelezésre is van egy forgatókönyvük: a bizottság összeállít egy listát és az azon szereplő cégek semmilyen uniós pályázaton nem indulhatnak, számukra uniós pénzeket nem lehet kifizetni. Molnár Csaba emlékeztetett: az Európai Bizottság korábban határozatban állapította meg, hogy kik azok a putyini rendszer fenntartásában érdekelt orosz oligarchák, akikkel szemben szankciókat alkalmaznak. Ha pedig erre Oroszország esetében képesek voltak, az EU-tagország Magyarország esetében is kivitelezhető lenne. Hangsúlyozta: csak olyan döntéseket támogatnak, amelyek nem a magyar állampolgárokkal fizettetik meg a kormány hibáit.

Most a miniszterelnök kapott levelet

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke csütörtök reggel egy levélben Orbán Viktor miniszterelnököt is tájékoztatta a lépésről, egyúttal előre válaszolt az esetleges kormányzati reakciókra is – hangzott el. Molnár állítja: aki a DK által javasolt szankciókat ellenzi, az a kormányzati korrupciót támogatja.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik