Belföld

Tárki: nőtt a Fidesz támogatottsága

Nőtt a Fidesz-KDNP támogatottsága az önkormányzati választás utáni héten, a baloldali pártok szavazótábora nem változott. De óvatosan a számok értelmezésével: a felmérés még az internetadó bejelentése előtt készült.

Az október 14. és 20. között készült felmérés eredménye szerint a választásokon győztes pártok népszerűsége a “győzteshez húzás” mechanizmusa alapján megnőtt – írja az MTI.

A teljes népességen belül a Fidesz támogatottsága 37 százalékosra nőtt a szeptemberi 31 százalékról. A Jobbik is pozitív mérleggel zárhatja októbert: támogatottságuk 8-ról 11 százalékra emelkedett. Többen szimpatizálnak az MSZP-vel is: a teljes népesség 11 százaléka áll mellettük a szeptemberi 10 százalékkal szemben.

Kevésbé titkolózunk

Gyengült a DK: szeptemberben a felmérés szerint 4 százalék támogatta őket, ez egy százalékkal csökkent októberre. Nem áll túl jól az Együtt-PM, a szeptemberi 2 százalékról 1 százalékra apadt támogatóik tábora. Az LMP nyár eleje óta 2 százalékon áll.

A bizonytalan vagy szavazatukat titkoló választók aránya viszont 43-ról 34 százalékra csökkent az elmúlt egy hónapban.
A határozott pártpreferenciával rendelkezők körében a Fidesz-KDNP népszerűsége lényegében nem nőtt, októberben 55 százalékon állt. A Jobbik 2 százalékpontos növekedés után 17 százalékos támogatottságot mutatott októberben. Az MSZP támogatottsága 17 százalékos, a DK-é 5, az Együtt-PM-é pedig 2 százalékos.

Ahogyan a Tárki közleményében fogalmaz: a felmérés a jelenlegi kiéleződött politikai helyzet előtt készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik