Belföld

TASZ: a kábítószer-fogyasztás megelőzése nem a rendőrség feladata

A jogvédő szervezet szerint szakmai szervezetekre kellene bízni a drog elleni küzdelmet.

A Társaság a Szabadságjogokért emlékeztetett, hogy a rendőrség országos drogprevenciós programot indított, melynek részeként minden rendőrkapitányságon kiválasztanak egy rendőrt, akihez a szülők és pedagógusok a fiatalok drogproblémáival kapcsolatban tanácsért fordulhatnak és drogprevenciós előadások megtartására kérhetnek fel.

Csakhogy egy rendőr a szociális szakemberekéhez hasonló bizalmi viszonyt nem alakíthat ki a hozzá fordulókkal, ha ugyanis tájékoztatják egy fiatalkorú kábítószer-fogyasztásáról, a rendőrségnek nyomozást kell indítania, a fiatalt előállítják és büntetőeljárás indul ellene – hívja fel a figyelmet a TASZ.

A fiatalok a rendőrt nem fogadják el hiteles és megbízható információforrásnak – véli a szervezet. A magas szakmai színvonalú prevenciós programok viszont el sem jutnak a tanulókhoz – emelték ki, miközben az állam arra költ, hogy rendőrök tartsanak előadásokat az iskolákban.

A TASZ drogpolitikai programvezetője szerint ahelyett, hogy az állam a rendőrségre bízza a kábítószer-fogyasztás megelőzését, meg kell teremteni a jogi és pénzügyi feltételeit annak, hogy szakmai szervezetek, iskolai szociális munkások végezhessék ezt a feladatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik