Belföld

Németországnak sem tetszik, ami Magyarországon zajlik

Egy demokrácia mindig liberális marad, az egyének szabadságát nem lehet elvenni – mondta a német külügyminisztérium államminisztere.

Nem csak Amerika, Németország sem nézi jó szemmel a magyarországi történéseket. Michael Roth budapesti látogatásán a VS.hu-nak elmondta, hogy az Európai Unióban fontos foglalkozni mások belpolitikájával is, ugyanakkor Németország beszélgetni szeretne és nem szankcionálni. A barátoknak kötelességük nyíltan és őszintén beszélni egymással, ha valami nincs rendben, de a nyilvánosság előtt Németország ebben nagyon visszafogott – mondta az államminiszter.

Ami Magyarországon történik, összességében elég problémás, nem egyes ügyek, hanem az összes ügy összeadódva ad okot aggodalomra – fogalmazott. Roth mélységesen nyugtalanítónak nevezte Orbán tusnádfürdői beszédét, melyben arról beszélt, hogy illiberális demokráciát építene. A miniszter szerint egy demokrácia mindig liberális marad, az egyének szabadságát nem lehet elvenni.

Roth kitért arra, hogy minden uniós kezdeményezést támogat, ami a jogállamiság betartatását célozza. Le kell fektetni objektív kritériumokat, hogy precízen megállapítható legyen, mikor sérti meg egy tagállam a demokrácia alapelveit – javasolta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik