Belföld

Jogerős: Karácsony Zugló polgármestere

A Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta a Fővárosi Választási Bizottság határozatait, amelyek szerint nem kell megismételni a polgármester-választást a főváros XIV. kerületében. 

Így jogerőre emelkedett az október 12-ei választás eredménye, amely szerint Karácsony Gergely (Együtt-PM) lett a polgármester.

A XIV. kerületi helyi választási bizottság Szatmáry-Jähl Angela, a Fidesz-KDNP választókerületi jelöltjének kifogása elbírálása nyomán október 17-én semmisítette meg a 3. számú választókerület választási eredményét, és megismételni rendelte az egyéni választókerület területén a polgármesteri és egyéni képviselői választást. A helyi választási bizottság egy másik határozatában a megismételtetett választás időpontját is kitűzte. Arra hivatkoztak, hogy a választókerület két szavazókörében problémák voltak a szavazólapok kiadásával: volt ahol a képviselő-jelölti szavazólap helyett két polgármester-jelöltit kaptak a választók, az egyik szavazókörben pedig a megjelentek számánál tízzel több polgármesteri szavazólapot találtak az urnákban.

A határozat ellen az Együtt – A Korszakváltók Pártja nyújtott be fellebbezést, kérve a helyi bizottság határozatainak megváltoztatását. Ezzel párhuzamosan a helyi bizottság a korábbi két határozatát visszavonta, majd egy határozatban adott helyt a képviselőjelölt kifogásának, és rendelte el a szavazás megismétlését, a megismételt szavazást november 9-ére tűzve ki.

A helyi bizottság ezen határozata ellen is fellebbezett az Együtt – A Korszakváltók Pártja, valamint a választókerületben győztes képviselő, és a Fővárosi Választási Bizottság október 22-én – több határozatban – megváltoztatta a helyi választási bizottság elsőfokú határozatát, és nem rendelt el új szavazást.

Nem volt bizonyíték

Az FVB arra hivatkozott, hogy a helyi választási bizottság nem jelölt meg bizonyítékokat, csak tényként rögzítette, hogy a szavazókörben a szavazóköri jegyzőkönyvek alapján a megjelent választópolgárok száma és a leadott szavazatok száma között eltérés mutatkozik, és csak valószínűsítette, hogy ezáltal több szavazópolgár esetében is sérült a szavazáshoz való jog.

Az FVB megállapította, hogy a sorozatos jogsértésre vonatkozóan a kifogást tevő nem nyújtott be bizonyítékot, a szavazatszámláló bizottság a többletnek megfelelő számú szavazatot levonta, illetve rögzítette azt is, hogy a kifogást előterjesztő csak a helyi képviselő-választás vonatkozásában kérte az eredmény megsemmisítését és a választás megismétlését, míg a polgármester-választással kapcsolatosan ilyen kérelmet nem terjesztett elő, így a kérelemhez kötöttség elve alapján a polgármester-választás eredményének megsemmisítésére és új választás elrendelésére lehetőség sem volt.

Az FVB döntései ellen Szatmáry-Jähl Angela nyújtott be bírósági felülvizsgálati kérelmet, de az ítélőtábla kedden úgy döntött, hogy a felülvizsgálati kérelem nem alapos.

Az ítélőtábla hangsúlyozta: a választási eredményt nem teszi jogsértővé az érvénytelen szavazatok magas száma, a jelöltekre leadott szavazatok közötti kis különbség és a szavazóknál kevesebb leadott szavazat sem. Az ítélőtábla szerint a kérelmező a kifogásában megjelölt további jogszabálysértéseket is alaptalanul állította, hiszen arra vonatkozóan semmiféle bizonyítékot nem szolgáltatott.

Az ítélőtábla döntésével így jogerőre emelkedett a XIV. kerületi választás eredménye is, és Karácsony Gergely, az Együtt-PM jelöltje lett a polgármester.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik