Belföld

A régi rendszer szerint nem lett volna Tarlósnak többsége

A Fidesz a választási törvény módosításával elejét vette a főpolgármester gondjainak.

Ha a régi rendszerben voksoltunk volna, Tarlós Istvánnak és a Fidesznek nem lenne többsége a Fővárosi Közgyűlésben – írja az Index. A törvénymódosításnak köszönhető, hogy nem a baloldal, a Jobbik és az LMP birtokolja a mandátumok többségét.

A négy évvel ezelőtti szavazáson volt fővárosi lista, melyen a szavazók eldönthették, mely pártra adják le a voksukat. Amilyen arányban szavaztak egy pártra, olyan arányban ültek be képviselőik a 33 tagú közgyűlésbe – írja a portál. A közvetlenül a választás előtt, idén nyáron elfogadott „Budapest-törvény” szerint megszűnt a fővárosi lista, a közgyűlés tagjait a főpolgármester, a 23 kerületi polgármester és a legtöbb szavazatot összegyűjtő második helyezettek (ők összesen kilencen) adják. Tarlós mellett 19 fideszes képviselő jutott be, ami kényelmes többséget ad a kormánypártnak.

Mivel idén pártlistákra nem lehetett szavazni, nem egyszerű megmondani, hogyan alakultak volna az erőviszonyok a régi rendszer szerint, de a kerületi képviselőjelöltek alapján következtetni lehet a pártpreferenciákra. Az Index a kerületi szavazatok összesítésével arra az eredményre jutott, hogy a régi rendszer szerint 16 fideszes és 17 ellenzéki kerülhetett volna a közgyűlésbe – a baloldal 12, a Jobbik 3, az LMP pedig két mandátumot kaphatott volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik