Belföld

40 év után kapnának kegyelmet a tényleges életfogytiglanra ítéltek

Trócsányi László igazságügyi miniszter az Országgyűlésben azt mondta, az újfajta kegyelmi eljárás kötelezően lefolytatandó lesz 40 év letöltött börtönbüntetés után.

A büntetések, az intézkedések, egyes kényszerintézkedések és a szabálysértési elzárás végrehajtásáról szóló törvény és ehhez kapcsolódóan más törvények módosításáról szóló előterjesztés vitáját megnyitó expozéjában Trócsányi László kifejtette: a kegyelmi eljárás nem kérelemre indul, hanem kötelezően folytatandó le, megindításának feltétele pedig az, hogy az elítélt a kiszabott büntetéséből negyven évet letöltsön – tájékoztat az MTI.

A döntéshozatalban való részvételre létrejön a Kegyelmi Bizottság, amelynek büntető bírók lehetnek a tagjai. Az igazságügyi miniszter e testület állásfoglalását terjeszti fel a köztársasági elnöknek. Ha az elnök nem gyakorol kegyelmet, az eljárást két év múlva ismét le kell folytatni – mondta el Trócsányi László.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága májusban mondta ki: sérti az emberi jogok egyezményét a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés magyar szabályozása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik