Belföld

Szennyezett pudingot vontak ki a forgalomból

A Kid’s World Dessert csokis-vaníliás édességben fertőtlenítőszer maradékát találták.

Kilenc EU-tagállamban, köztük Magyarországon is kivonták a Kid’s World Dessert elnevezésű pudingot magas hidrogén-peroxid tartalma miatt – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

A termékeket az Európai Unió veszélyjelző rendszerén érkezett riasztás alapján hívták vissza a magyar boltok polcairól. Az érintett üzletláncok haladéktalanul levették a polcokról a kifogásolt termékeket és intézkedtek a fogyasztókhoz eljutott pudingok visszahívásáról. Az intézkedések végrehajtását a hatóság ellenőrzi.

A Nébih közölte: a hidrogén-peroxidot fertőtlenítő- és színtelenítőszerként használják. Maró és irritáló hatása miatt előfordulása élelmiszerben nem engedélyezett, abba csak helytelenül végzett fertőtlenítéskor vagy technikai hiányosságból kerülhet be.

A termékkel kapcsolatban vásárlói reklamáció nem érkezett és megbetegedés sem történt. A készítmény fogyasztása várhatóan nem okoz egészségi problémát, de az előírások szerint a vegyszer ilyen mennyiségben maradékként sem fordulhat elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik