Belföld

Házhoz megy a pofonért a kormány?

Noha sok sebből vérzik, egyes kritikák szerint koncepciós per-ízű a Norvég Civil Alap kezelői ellen lefolytatott kormányzati vizsgálat, a külügy büszkén tette le a jelentés angol fordítását nyugati diplomaták elé.

Nem a bűncselekményeket támasztotta alá, hanem azt, hogy a Kehi teljesíti a kormány elvárását, hogy mindenképp találjanak valamit a civilek ellen – így látta az Index a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jelentését az Ökotárs Alapítvány vizsgálatáról. Szövegkörnyezetből kiragadott momentumokra hivatkoznak, ráadásul maguk a hivatalnokok is elismerték, hogy a problémák egy része olyan adminisztrációs hibákból adódott, melyek mögött nem szándékosság, hanem kapacitásproblémák állhatnak, miközben a négymilliárdos támogatási keret felhasználása során néhány tízmillióval kapcsolatban merültek fel kifogások, amelyek miatt feljelentéseket tettek.

Miközben a nemzetközi kritikák szerint a magyar kormány a civilek megfélemlítésére játszik, a Külgazdasági és Külügyminisztérium ezzel a jelentéssel akarja alátámasztani igazát, ezért lefordíttatták angolra és elküldték a Magyarországra akkreditált diplomáciai missziók és nemzetközi szervezetek számára – írja a 444. Ráadásul október 15-i dátummal készült el a fordítás, egy napon a magyarral és egy héttel azelőtt, hogy hivatalosan nyilvánosságra hozták volna a megállapításokat. „A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium számára megtisztelő, hogy közreadhatja a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálatának eredményeit” – áll a jelentéshez csatolt levélben. „Valaki szólhatna, hogy Magyarország nem azért van szívatóágon nyugaton, mert ott nem tudják, hogy mit csinál a kormány, hanem azért, mert igen” – írja a portál.

Miközben a diplomáciai képviseletek megkapták a jelentést, az érintett Ökotárs Alapítvány csütörtökön honlapján közölte, hogy megdöbbenéssel tapasztalták, hogy az ellenük minden felhatalmazás nélkül lefolytatott vizsgálat eredményét a vizsgált szerveknek nem küldték meg. A Kehi megszegte a működéséről szóló kormányrendelet előírásait és a tisztességes eljárás követelményét – véli a szervezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik