Belföld

„Lehetetlen a cél” – megtiltották a Szolidaritás tüntetését

Nem mehetnek az Operaház közelébe, ahol az 1956-os forradalom kitörésének évfordulója alkalmából tartanak díszelőadást.

Csütörtökön este fél hétkor tartott volna demonstrációt az Andrássy úton a Szolidaritás mozgalom, melyen Mécs Imre volt országgyűlési képviselő, az 1956-os forradalom után halálra, majd életfogytig tartó börtönre ítélt politikus szólalt volna fel. A rendőrség viszont nem engedélyezte a megmozdulást, az indoklás szerint azért, mert „lehetetlen a cél”.

Hétfőn jelentették be az Operaház elé tervezett tüntetést, viszont ugyanazon a napon a Terrorelhárítási Központ is rendelkezett a terület lezárásáról arra hivatkozással, hogy csütörtök este hét órakor díszelőadást tartanak, melyen Áder János köztársasági elnök mond beszédet. Szerda délután telefonon tájékoztatták a Szolidaritást, hogy bejelentésüket érdemi vizsgálat nélkl elutasították.

A Szolidaritás mozgalom kifogásolta, hogy a rendőrség nem egyeztetett velük, így lehetőségük sem volt a helyszín megváltoztatására, a 72 órás bejelentési határidő miatt pedig új demonstrációt sem tudtak kitűzni. Az ellenzéki mozgalom közleményében úgy fogalmazott, hogy a kormány „minden egyes lépése egyre jobban hasonlít azokra az időkre, amelyeket a legélesebb jelzőkkel bírál, amely korszak bűneit úton-útfélen ráolvassa a jelenlegi ellenzékre”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik