Belföld

Így tüntettek a civilek

Blaha-tuntetes(b5737dd7-62d1-47e6-b572-ea5dd06ea4f3)(960x640).jpg (tüntetés)
Blaha-tuntetes(b5737dd7-62d1-47e6-b572-ea5dd06ea4f3)(960x640).jpg (tüntetés)

„A politika visszaszerzéséért” demonstráltak. Nézze meg fotógalériánkat az eseményről.

A Humán Platform október 23-án délután 16 órára tüntetést hirdetett a budapesti Blaha Lujza térre. A tüntetéshez támogatóként csatlakozott többek között az AVM,az Eleven Emlékmű, a Gödör, a Hálózat a Tanszabadságért (HAT), a Háttér Társaság a Melegekért, Hívatlanul Hálózat, a Humán Platform, a Kettős Mérce, a Krétakör, a Magyar Szegénységellenes Hálózat és a TASZ is.

.

Először Ferge Zsuzsa szociológus szólt az egybegyűltekhez, majd Ferencz Norbert, a Szociális Dolgozók Szakszervezete Ifjúsági Tagozatának állt a színpadra, aki elmondta: nemcsak belépni kell a szakszervezetekbe, meg is kell változtatni azokat.

Őt Csonka József, a Közmunkás Mozgalom a Jövőért aktivistája követte, aki – ahogy a cirkuszos metaforákkal dobálózó műsorvezető, Papp Réka Kinga felkonferálta – szociális védőháló nélkül lépett a porondra. Elmondta: százezrek élnek nyomorban, és csak akkor tehetjük magunkat tényleg szabaddá, ha megszüntetjük a közfoglalkoztatottak elnyomását.

Kapronczay Stefánia, a TASZ társelnöke, jogász következett (a műsorvezető szerint: oroszlánszelidítő); szerinte hosszú évekkel ezelőtt maroknyi ember kisajátította a politikát; holott a közügyekbe mindenkinek beleszólása kell, hogy legyen. Megszűnt a párbeszéd, lecserélték az alkotmányt, majd azt is újraírták, nehezítik az információhoz való hozzáférést (az eddigi legnagyobb fütty az internetadó elhangzásakor szól). Oroszországhoz és Azerbajdzsánhoz hasonló a helyzet a független civil szervezetek ellehetetlenítése miatt. Csakúgy, mint a korábban megszólalók, Kapronczay is az “Éljen a Köztársaság” felkiáltással zárta beszédét.

Varga Attila, az Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány munkatársa következett; a 24 éves aktivista most megy egyetemre; a szegregált iskola után 6 év kellett neki, hogy bebizonyítsa, nem lustasága miatt nem tudta megkezdeni felsőoktatási tanulmányait. Varga elmondta: rengeteg magyar állampolgárt értelmileg visszamaradottnak tartanak, pusztán származása miatt. A rendszerváltás legnagyobb ígérete, hogy minden magyar állampolgár egyenlő lesz, egyetlen kormány alatt sem vált valósággá. “Ebbe mi nem nyugszunk bele” – mondta Varga.

Utána Várady Zsolt, az iwiw alapítója következett, aki a korrupciós botrányról, vagy ahogy ő fogalmazott: az “államilag intézményesített bűnelkövetésről” és az adózásról beszélt. Ezen belül – természetesen – az információ szabadságát korlátozni hivatott internetadóról; amit “soha nem fogunk fizetni”.

Végül Udvarhelyi Tessza, a Közélet Iskolája alapítója szólalt fel, aki szerint az Orbán-rendszer az “elmúlt nyolc év”  egyenes következménye. Nem csak a jóléti állammal szembefordult rezsimet kell megváltoztatni, hanem magunkat is, hogy ne a rosszhoz térjünk vissza – mondta. Udvarhelyi mindenkit szerveződésre szólított fel, mert a szervezett közösségeket nehéz legyűrni, továbbá azt is mondta, hogy a politika valójában az élet része, a politikusok pedig olyanok, amilyenné mi neveljük őket. Ha a tisztességes emberek távol maradnak a politikától, a politika soha nem lesz tisztességes – hangsúlyozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik