Belföld

Áder: 1956 győztes forradalom

A köztársasági elnök 1956 hatását kiemelten fontosnak nevezte a kommunista világbirodalom erkölcsi összeomlásában és Európa újraegyesítésében.

Október 23. nemcsak más nemzeteknek adott reményt, hanem az 1989-es szabadságküzdelmekhez is erkölcsi példát nyújtott – mondta Áder János csütörtökön este az Operaházban rendezett díszelőadáson.

A köztársasági elnök szerint a forradalom „abból a közös érzésből született, amely úgy írható le: elég volt”. A magyar nép százezrek üldözését, kisemmizését, milliók megfélemlítését, a kommunista terrort elégelte meg – mondta. Ezt érezték a földjeiktől megosztott földművesek, az „önkéntes békekölcsönnel” sújtott gyári munkások, a hazugságok tanítására kényszerített tanárok – fűzte hozzá. Nekik elegük lett a kitelepítésekből, a munkatáborokból, az államvédelmi terrorból, az elvtelen elvtársakból, a cenzúrából, besúgók és provokátorok hálózatából – mondta Áder.

A nyugati segítség elmaradása azt jelentette, mintha a szovjet tankok nyers túlerejével szemben nem volna értelme az ellenállásnak – mondta a köztársasági elnök, aki 1956 hatását kiemelten fontosnak nevezte a kommunista világbirodalom erkölcsi összeomlásában és Európa újraegyesítésében.

Nincs olyan európai nép, melynek tagjai nagyobb áldozatot hoztak volna, hogy a második világháború utáni Európa ismét szabad országok közössége legyen – fejtette ki Áder, hozzátéve, hogy november negyedike soha nem múló gyásza ellenére emiatt mégis győztes a forradalom.

A rendezvényen jelen volt Schmitt Pál volt államfő, Mádl Dalma, a néhai Mádl Ferenc köztársasági elnök felesége, Bakondy György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője és Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik