Belföld

Unortodox attasékat keres Szijjártó

A Külgazdasági és Külügyminisztérium pályázatot hirdetett külgazdasági attaséi munkakörök betöltésére.

A külgazdasági attaséknak segíteniük kell a kormány külgazdasági célkitűzéseinek érvényre juttatását, a külpiaci részesedés további növelését, a munkahelyteremtő beruházások Magyarországra vonzását.

Főbb feladatok:

A magyar külgazdasági érdekek érvényesítése a fogadó országban (a magyar áru- és szolgáltatásexport növelése, a magyar vállalkozások érdekeinek hatékony képviselete, a magyar vállalkozások részére üzleti információk, partnerek közvetítése). Részvétel a kormány tőkevonzást ösztönző politikájának végrehajtásában (magyar vállalatok külföldön megvalósítandó és a fogadó ország vállalatainak magyarországi tőkebefektetési lehetőségeinek felkutatása, a befektetések megvalósítása). Kapcsolattartás a fogadó ország üzleti életének meghatározó szereplőivel, szakmai szövetségekkel, intézményekkel, kamarákkal, vállalatvezetőkkel (a kedvező magyar országkép kialakításért). Általános gazdaságdiplomáciai tevékenység, az EU közös kereskedelempolitikájában a magyar külkereskedelmi érdekek érvényesítéséhez szükséges háttér-információk biztosítása; gazdasági és üzleti tárgyú jelentések, elemzések, tervek készítése. Az attaséknak közre kell működniük a fogadó országban „megrendezésre kerülő magyar kereskedelemfejlesztési és befektetés-ösztönzési szakmai programok, hivatalos vezetői látogatások előkészítésében, lebonyolításában és utógondozásában”.

„Az állás betöltéséhez a nemzetbiztonsági ellenőrzésen való megfelelés elengedhetetlen”

Pályázhat az a magyar állampolgár (aki nem a fogadó ország állampolgára), akinek van Magyarországon bejegyzett állandó lakcíme, legalább főiskolai diplomája, a pályázatban megjelölt állomáshelyhez szükséges felsőfokú nyelvvizsgája, ismeri a fogadó ország gazdasági helyzetét, üzleti környezetét. A pályázónak rendelkeznie kell elemző és értékelő munkák terén szerzett tapasztalattal, haladó szintű számítógépes felhasználói ismeretekkel (MS OFFICE), jó kommunikációs, szervező- és prezentációs készséggel. Az alkalmazás feltétele: büntetlen előélet, cselekvőképesség, három hónapnál nem régebbi hatósági erkölcsi bizonyítvány (kivéve: jelenleg is külszolgálatot teljesítők), külszolgálatra alkalmas egészségi állapot (orvosi igazolás nem kell), „B” kategóriás jogosítvány, és személygépkocsi-vezetői gyakorlat.

Előnyt jelent: a gazdasági, jogi, műszaki felsőfokú iskolai végzettség, az üzleti életben, piaci, vállalati működésben szerzett munkatapasztalat, a külgazdasági (kereskedelemfejlesztés, befektetés ösztönzés) területen szerzett gyakorlat. Az október 30-ig pályázók közül kiválasztottak személyes interjún vesznek részt, ahol rátermettségüket vizsgálják. A kiküldetés előtt a külgazdasági attasét a minisztérium illetékes részlegei még felkészítik, majd le kell tennie – legalább „megfelelt” eredménnyel – a külügyi szakmai alapvizsgát. A pályázat nyertesének nemzetbiztonsági ellenőrzésnek, kiutazó családtagjaival együtt orvosi alkalmassági vizsgálatnak kell alávetnie magát, vagyonnyilatkozatot kell tennie. „Az állás betöltéséhez a nemzetbiztonsági ellenőrzésen való megfelelés elengedhetetlen.”

Csak Kazahsztánba két embert küldünk

A leendő attasék állomáshelyei: Abuja, Almati, Asztana, Bangkok, Belgrád, Beregszász, Brazíliaváros, Buenos Aires, Canberra, Chisinau, Csíkszereda, Dublin, Eszék, Hongkong, Ho Si Minh, Iszlámábád, Isztambul, Jekatyerinburg, Kassa, Kazany, Kolozsvár, Kuala Lumpur, Melbourne, Minszk, Mumbai, Nairobi, New York, Quito, Peking, Podgorica, Pristina, Riga, Róma, Sanghaj, Santiago de Chile, Sao Paulo, Stockholm, Szabadka, Szarajevó, Szófia, Tajpej, Tbiliszi, Teherán, Tunisz, Ulánbátor, Ungvár, Vilnius.

Ezek közül külön érdekes, hogy a jövőben a kormányfő tusványosi beszédében említett illiberális sikerállamok közül jó néhányban erősítünk gazdasági attasékkal 2015-től. Hongkong mellett külön csak Kínába hármat is küldünk.  A hónap elején Szijjártó Péter a minisztériumban várható változásokról azt mondta, hogy a 113 külképviseletből eddig 34 élén történt váltás, 26 esetében folyamatban van, és további 24 esetében pedig a jövő év első felében esedékes a vezetőváltás, vagyis egy éven belül 84 külképviseleten lesz váltás. Emellett 136 külgazdasági attasé kezdi meg a munkáját összesen 106 állomáshelyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik