Belföld

Gyurcsány: nem Amerikából kell várni a megoldást

Az 1956-os forradalom példája megmutatta, hogy "a küzdelmet nekünk kell megvívni, magyar állampolgároknak, ez a mi hazánk" – mondta a DK elnöke pártja budapesti megemlékezésén az 56-osok terén felállított emlékműnél.

A Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc azt mondta, családi és nemzeti ünnepeink a reményről is szólnak, arról, hogy hogyan lehet egy jobb világot teremteni, és hogy a küzdelem nem hiábavaló. Ma is egy ilyenfajta remény tölt el bennünket, mert azok, akik nem bírták a diktatúra szorítását, egy idő után képesek voltak felemelni a fejüket és új célt, új feladatot mutatni a nemzetnek – írja az MTI.

Sokan az Egyesült Államoktól várták a segítséget

A pártelnök kijelentette: a 2006-ban felállított 56-os emlékmű annak a jelképe, hogy a “magányos sokaság” előbb-utóbb közös, nagy és nagyszerű erőbe rendeződve képes meghátrálásra kényszeríteni a hatalmat.

1956 legnehezebb napjaiban sokan az Egyesült Államoktól várták a segítséget, ahogy sokan most is azt gondolják, hogy a nemzeti célok, a szabadság, egy egymásra jobban figyelő Magyarország megteremtését a külföldtől lehet várni – mondta Gyurcsány Ferenc. Hozzátette: ő nem így gondolja, mert a demokratikus világ legfeljebb tükröt tart Magyarország elé, “a küzdelmet nekünk kell megvívni, magyar állampolgároknak, ez a mi hazánk”.

 
Fotó: MTI / Beliczay László 

Természetesnek nevezte, hogy a nemzeti érdeket sokféleképpen lehet értelmezni, és a saját érdekek érvényesítése során lehet vitázni. Abban az alapvitában viszont, hogy “szabad országot teremtettünk-e”, igazuk van azoknak, akik kétkedéssel vagy erős kritikával figyelik mindazt, ami ma történik – fogalmazott.

Nem volt tömeg

Gyurcsány Ferenc beszédét követően arra kérte mintegy kéttucatnyi hallgatóságát, hogy hajtsanak fejet 1956 nagyszerű kísérlete és az áldozatok előtt. Reméljük, hogy soha többé nem lesz szüksége a magyar népnek arra, hogy erővel, erőszakkal, a nyugalom megtörésével állítsa helyre a szabadság rendjét – mondta, hozzátéve: ha ez így lesz, akkor Magyarország hiheti, hogy jó úton jár, és ha korrigálnia is kell saját útját, ez nem békétlenséggel és erőszakkal valósul meg.

Ezt követően a párt elnöksége és aktivistái koszorút, illetve virágokat helyeztek el az 56-os emlékművön.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik