Belföld

Bűncselekményekkel vádolják az Ökotársat

A Magyar Nemzet szerint „terhelő adatokat” akartak eltüntetni. Az Ökotárs kiáll amellett, hogy a Kehi-nek nem volt joga az ellenőrzéshez, a lefoglalt dokumentumok a norvég alapok felügyeletére jogosult brüsszeli iroda tulajdonában vannak.

„Még az is felmerült a brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda részéről, hogy minden cuccot menekítsünk be a követségre” – ezt írta a Magyar Nemzet információi szerint Móra Veronika, a Norvég Civil Támogatási Alap pénzeit kezelő Ökotárs alapítvány vezetője még júniusban, miután átfogó vizsgálatot indított a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal. A Kehi egyébként az alap álláspontja szerint nem jogosult az ellenőrzésre, a Magyarországgal megkötött szerződés szerint a brüsszeli irodának van felügyeleti joga az alap kezelése fölött, bár ezt a Magyar Nemzet szerdai cikke nem említi meg.

A kormánypárti lap azt írja, hogy a Kehi hatvanhárom projektet ellenőrzött és hatvanegy esetben tárt fel szabálytalanságot. A leggyakoribb probléma az volt, hogy szerintük több projekt megvalósításának határidejét utólag, vagy a szabályzat ellenében módosították, valamint olyan költségeket is elszámoltak, melyek már a támogatási időszak után keletkeztek. Mindez a lap szerint hűtlen kezelés és magánokirat-hamisítás gyanúját is felveti.

Foltányi Zsuzsa, az Ökotárs Alapítvány korábbi igazgatója a Hír24.hu-nak elmondta, hogy ha valaki, aki civilszervezeteknek nyújt támogatást egy külföldi donorcsoporttól és kormányzati támadások kereszttüzébe kerül, akkor kötelessége a támogatottjait is megvédeni. Június 2-án, amikor a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal megkereste az Ökotársat, közölték, hogy számos magyar és nemzetközi jogszabály alapján nincs jogalapja a Kehi-vizsgálatnak, ráadásul minden dokumentumnak a brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda a tulajdonosa.

A támogatási időszak után keletkezett költségek elszámolásáról elmondta: előfordultak olyan esetek, hogy egy pályázó a támogatási összegnél kevesebb pénzből valósított meg egy-egy projektet. Ilyenkor, ha volt a projektnek folytatása, a donorok hozzájárulásával a fennmaradó összeget a projekt folytatására lehetett költeni. Ilyenkor új szerződést kötöttek.

Foltányi arra is kitért, hogy konkrét felvetésekre akkor tudnak reagálni, ha már látják a jelentést, amit nagyon szeretnének és nem csak a Magyar Nemzetből értesülni kiragadott információkról, amikhez magánlevelezésük hatósági lefoglalásával jutottak. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik