Belföld

Agyhártyagyulladás: nem számítanak újabb megbetegedésekre

Teljesen ugyan továbbra sem lehet kizárni, de az ÁNTSZ szakemberei nem számítanak a fertőzés terjedésére azután, hogy szombaton egy óvodás kislány agyhártyagyulladás miatt meghalt Szentgotthárdon.

Stánitz Éva Vas megyei tiszti főorvos tájékoztatása szerint minden, a szombaton agyhártyagyulladásban meghalt szentgotthárdi kislánnyal érintkező személy megkapta a megfelelő antibiotikumokat, amelyekkel a további fertőződések és következményeik is megelőzhetők – tájékoztat az MTI.

„Munkatársaik továbbra is a helyszínen vannak és a háziorvosok is fokozottan ügyelnek, de újabb megbetegedés nem történt, és előfordulásának napról-napra kisebb az esélye.” – hangsúlyozta a szakember, aki elmondta: a hétfőn a szülőknek átadott információs anyagban hibásan nevezték a megbetegedést “járványos agyvelőgyulladásnak”.

A laboratóriumi vizsgálatok azt igazolták, hogy a bakteriális eredetű fertőzést a meningococcus B szeotípusa (Neisseria meningitidis), a fertőző agyhártyagyulladás kórokozója,okozta.

Stánitz Éva megerősítette: a kislány esetében, a gyermek egyéni érzékenysége is nagymértékben hozzájárult a betegség rendkívül gyors lefolyáshoz és tragikus következményéhez.

Ahogyan korábban megírtuk: szombaton egy hétéves kislány, Hanna életét vesztette Szentgotthárdon. A gyermek napközben belázasodott és még aznap este elhunyt a kórházban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik