Belföld

A CÖF a civilszervezetek átláthatóságáért küzd

A külföldi támogatásban részesülő szervezetek vegyék tudomásul az állam mindenkori ellenőrzési jogát – írják a kormány civiljei.

Közleményt adott ki a békemeneteket szervező Civil Összefogás Alapítvány, melyben arra kéri az igazságügyi minisztert, vizsgálja meg, hogyan lehet átláthatóbbá tenni a magyarországi civilszervezetek külföldi támogatását.

Mint írják, szabályozási javaslataik szerint a külföldről érkező támogatások beérkezése kizárólag banki utalással történhetne. A donorszervezet és a felhasználó szervezet közti szerződést nyilvánossá kellene tenni és egy példányát elküldeni a kormány civil ügyekkel foglalkozó államtitkárságára. Emellett előírnák, hogy a szerződő felek kötelesek tudomásul venni a magyar állam és a közigazgatási intézményrendszer mindenkori ellenőrzési jogát.

A CÖF leginkább szem előtt lévő tevékenysége a kormány elleni „békemenetek” szervezése és a kampány során az ellenzéket lejárató óriásplakátok, hirdetések közzététele volt. Ennek forrása szintén átláthatatlan, annyit lehet tudni, hogy húszmillió forintot a Fidesz pártalapítványa juttatott el a szervezethez, melynek vezetője, Csizmadia László a Nemzeti Együttműködési elnökeként a magyar közpénzek elosztását felügyeli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik