Belföld

Óvodás halál: 80 embert kezelnek

Egy szentgotthárdi óvodás kislány bakteriális fertőzésben halt meg. Kedden az óvodába járó gyerekek több mint fele maradt otthon.

A Vas megyei tisztifőorvos kedden közölte: egyetlen megbetegedés történt, mely tragikus következménnyel járt, de nincs járvány. Az ÁNTSZ szakemberei hétfőn délelőtt szereztek tudomást a halálesetről, ekkor azonnal a helyszínre mentek és megtették a betegség terjedésének megakadályozásához szükséges intézkedéseket.

Stánitz Éva tiszti főorvos elmondta, hogy a megbetegedés bakteriális eredetű, kialakulása antibiotikumok adásával előzhető meg. A betegség csak szoros érintkezéssel terjed és nagyon ritka az olyan gyors és végzetes kimenetelű lefolyás, mint a kislány esetében történt. Ehhez a kislány egyéni érzékenysége is nagymértékben hozzájárulhatott.

Az ÁNTSZ csaknem nyolcvan embernek, akik közvetlen érintkezésbe kerülhettek a kislánnyal, biztosította a szükséges antibiotikumot. Az óvodába járó gyermekek szüleit részletesen tájékoztatták és közölték, hogy helyesen teszik, ha elővigyázatosságból kisebb tünetekkel is orvoshoz fordulnak. Az óvoda épületét fertőtlenítették.

A szentgotthárdi Játékóvoda vezetője, Kovács Tiborné Salfai Katalin az MTI-nek elmondta, hogy tizenegy csoportjukba több mint 230 gyermek jár, de kedd reggel kevesebb mint felüket vitték be a szülők. Mint mondta, mindannyiukat megrázta a hatéves, nagycsoportos kislány halála. Az óvónők elbeszélgetnek a csoportba járó gyermekekkel, életkoruknak megfelelő választ adnak a kérdésekre.

A város polgármestere elmondta, hogy az önkormányzat együttműködik az egészségügyi hatósággal, a családnak pedig igyekeznek segítséget nyújtani.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik