Belföld

Feljelentést tesz a Jobbik Ózd kapcsán

Felháborítónak tartják azokat a dokumentumokat, amelyek alapján a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Választási Bizottság a szavazás megismétléséről határozott – közölte a Jobbik szóvivője.

Mint kifejtette: A bizonyíték 9 darab nyilatkozatból áll, ezek valójában egy szabványosított szöveg másolatai, melynek kipontozott részére kézzel írtak egy nevet, illetve – szintén kipontozott részére – egy összeget. Hozzátette, hogy más tekintetben a nyilatkozatok szóról szóra megegyeznek. Egy hangfelvételt említett még, melyen két ember beszélget arról, hogy kire kell szavazni a kapott pénzért. Mirkóczki kijelentette, hogy a két személy közül egyik sem a Jobbik tagja vagy jelöltje. Mindezek alapján a Jobbik feljelentést tett hamis vád bűncselekményének gyanúja miatt a rendőrségen.

A Jobbik szerint a területi választási bizottság túlterjeszkedett a hatáskörén, hiszen a helyi választási bizottság a választás törvényességének megállapításával hozta meg döntését. Úgy vélik, hogy az utólagosan becsatolt „bizonyítékokat” a területi választási bizottság legfeljebb a rendőrségre továbbíthatta volna, de azok alapján nem hozhatott volna „ítéletet”. Mint írják az ilyen eljárás szintén szovjet időket idéz.

Múlt pénteken jelentették be, hogy meg kell ismételni az ózdi polgármester-választást. Fürjes Pál korábbi fideszes polgármester támadta meg a helyi választási bizottság eredménymegállapító határozatát, ennek helyt adva rendelték el a szavazás megismétlését. Janiczak Dávid, az október 12-ei választást megnyerő jobbikos jelölt felülvizsgálati kérelemmel fordult a Debreceni Ítélőtáblához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik