Belföld

Erről a térképről kiderül, mikor ér ki a mentő

Az interneten elérhető térkép szerint csaknem 1,4 millió ember lakik negyedóránál távolabb a mentőállomásoktól – írja a VS.hu.

Az Esri Magyarország – Országos Mentőszolgálat adataira is támaszkodó, de a szervezettől független – gyűjtéséből kiderül, hogy a teljes lakosság 14 százaléka, egész pontosan 1 millió 410 ezer 44 ember lakik negyedóránál távolabb mentőállomástól – derül ki a VS.hu cikkéből.

Komplett városok vannak negyedórán túli távolságra, így a 15 ezres Abonyban vagy a 11 ezres Lajosmizsén nagy türelemre van szükség. Emellett 898 olyan település van, amelyiken egy lakó sem számíthat 15 percen belül mentőautóra, ezeken összesen 743 ezren laknak, 618 ezer munkavállaló pedig olyan helyen dolgozik, amely a mentőállomásoktól negyedóránál távolabb esik.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint nincs nemzetközi követelmény, ugyanakkor az OMSZ már évtizedek óta használ hatékonyságának mérésére egy saját maga által választott vonatkoztatási rendszert, melynek alapja a 15 percen belüli helyszínre érkezés aránya. Ez az arány sok-sok éve, változatlanul 77-78 százalék.

Oláh Attila, a geoinformatikával foglalkozó Esri ügyvezetője a VS.hu-nek elmondta, a térkép elkészítéséhez a mentőállomások helyét, egy, a közlekedési szabályokat is tartalmazó digitális utcatérképet, valamint egy lakossági demográfiai adatbázist és az Opten cégadatbázisát használták fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik