Belföld

Ma ünnepli a győzelmét a Fidesz

A budai Millenáris Parkban tartott rendezvényen a Fidesz-KDNP megválasztott polgármesterei és önkormányzati képviselői vesznek részt. Beszédet mond Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök, és felszólalnak különböző méretű települések győztes polgármesterei.

Az idei önkormányzati választásokon is nagy győzelmet aratott a Fidesz-KDNP. A Jobbik javított a négy évvel ezelőtti pozícióján, a legerősebb baloldali párt továbbra is az MSZP. A fővárosi kerületek többségében a Fidesz-KDNP jelöltjei nyertek, a főpolgármester Tarlós István maradt, így lényegében nem változtak az önkormányzati politikai erőviszonyok.

A rendszerváltozás óta hetedik alkalommal tartottak önkormányzati választásokat Magyarországon. A választók polgármesterjelöltekre, megyei önkormányzati és települési képviselő-testületi képviselőjelöltekre szavazhattak, a budapestiek főpolgármestert is választhattak. A nemzetiségi választópolgárok a nemzetiségi önkormányzatok tagjait választották meg az önkormányzati voksolással egy napon. A képviselők mandátuma a korábbi négy helyett öt évre szól.

A megyei jogú városok túlnyomó többségében, 20-ban a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje nyert, csak Békéscsabán (független), Salgótarjánban (DK-Együtt-MSZP-TVE-ST) és Szegeden (DK-Együtt-MSZP-PM-Szegedért) nem kormánypárti jelölt győzött. A Fidesz-KDNP minden megyei közgyűlésben többséget szerzett.

Budapesten a 23 kerületből 17-ben nyert a Fidesz, a XIII. és a XIX. kerületben MSZP-s, a XIV. kerületben Együtt-PM-es, a XV. kerületben DK-s polgármester lesz. A XX. kerületben a baloldali pártok közös jelöltje nyert, a XXIII. kerületben újrázott a Civil Szervezetek delegáltja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik