Belföld

Szijjártó: nem kerestek meg kormánytagokat az amerikaiak

Hétfőn összeül az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága azután, hogy kormányközeli személyek beutazását tiltotta meg az Amerikai Egyesült Államok korrupciógyanú miatt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ügyben tartott szombat délutáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy tárcája teljes nyilvánosságot szorgalmaz a beutazási tilalom ügyében. Hozzátette, hogy egyetértenek Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető javaslatával, mely szerint az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága és a külügyi bizottság is nyílt ülésen tárgyaljon az ügyről.

Szijjártó elmondta, hogy a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője a minisztériumnak tíznél kevesebb magyar állampolgárról beszélt, de neveket nem közölt. Szijjártó kijelentette, hogy az amerikaiak kormánytagokat nem kerestek meg.

Pénteken egyébként a Népszabadság megszólaltatott egy jogi szakértőt, aki elmondta, hogy a törvények szigorú titoktartási kötelezettséget rónak az amerikai külügyminisztériumra a vízumdöntésekkel kapcsolatban, így csak akkor derülhet fény a kitiltásra, ha az érintett azt maga hozza nyilvánosságra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik