Belföld

Szakad a szegedi Fidesz

Súlyos vereséget szenvedtek a baloldaltól. Kilenc fideszes bejutott a közgyűlésbe, de csak öten alakítottak frakciót.

A Délmagyarország információi szerint a választás óta nagy harc dúl a szegedi Fideszben és a közgyűlésbe jutott fideszesek közt. A lap úgy tudja, hogy a listán bejutottak közül többeket is megkértek arra, hogy lépjenek vissza, így bejuthatna egy olyan képviselőjelölt, akit a párt vesztes polgármesterjelöltje, Kothencz János embereként tartanak számon.

A Délmagyarország értesülései szerint „új szelek fújnak”, régi, tapasztalt politikusok – állítólag Hüvös László, Póda Jenő és Farkas László – közül akarták kiválasztani a visszaléptetendő képviselőt. Pénteken este, bár kilenc fideszes szerzett mandátumot, csak öten alapítottak frakciót, Hüvös, Póda, Farkas és egy negyedik képviselő, Haág Zalán nem lépett be.

Míg az előző ciklusban a Fidesz-KDNP-nek volt többsége a szegedi közgyűlésben, addig most mindössze kilencen vannak, míg az MSZP-Együtt-PM-DK összefogás tizenhét képviselővel van jelen. A Fidesz nagy reményeket fűzött polgármesterjelöltjéhez, Kothencz Jánoshoz is – erős kampányt folytattak, hogy leválthassák a várost 12 éve vezető szocialista Botka Lászlót, de végül a szavazatok 58%-ával Botka maradt a polgármester, Kothencznek pedig 37 százalékot sikerült elérnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik