Belföld

Ebola miatt marasztalnák az afrikai diákokat Debrecenben

A hazai oktatási intézmények közül a Debreceni Egyetemre jár a legtöbb az Ebola-járvánnyal érintett afrikai országokból származó hallgató.

Az Ebola-járvány terjedésére tekintettel arra kérik a Debreceni Egyetemen (DE) tanuló afrikai diákokat, hogy a közelgő őszi, illetve téli szünetben ne utazzanak haza, maradjanak Magyarországon – közölte rendkívüli sajtótájékoztatón pénteken az egyetem rektora.

Szilvássy Zoltán a megelőző intézkedéssel összefüggésben hivatkozott az Egészségügyi Világszervezet legutóbbi jelentésére, amely szerint az igazolt megbetegedések száma elérte az ötezret, s becsléseik szerint ez a szám fél év múlva megtízszereződhet.  A rektor hozzátette: a hazai oktatási intézmények közül a Debreceni Egyetemre jár a legtöbb, összesen 740, az Ebola-járvánnyal érintett afrikai országokból származó diák.

Nincs járványveszély

Szilvássy Zoltán ugyanakkor nyomatékosan kijelentette: nincs drámai helyzet, Debrecenben nincs járványveszély, de miután a járvány növekszik Afrikában, a hallgatók és az intézmény egészségbiztonsága érdekében az egyetem vezetésének meg kell tennie az optimálisnak ítélt lépéseket.

A rektor utalt arra is, hogy több európai országban, így Szerbiában, Csehországban, Franciaországban is szigorításokat vezettek be az Ebola-járvány miatt, ami megnehezítheti az esetlegesen hazautazó hallgatók visszatérését Magyarországra.

Édes István kardiológus professzor, a DE Klinikai Központ főigazgatója elmondta: a Debrecenben tanuló afrikai diákok közül eddig ketten betegedtek meg, mindkettőjükről kiderült, hogy nem Ebola-fertőzöttek, hanem maláriások.  Elkülönítésük és gyógykezelésük az országos protokoll szerint azonnal megtörtént. Egyébként mindketten Nigériából érkeztek, olyan helyről, amely 700-800 kilométerre fekszik az ebolával fertőzött területektől – ismertette a részleteket a főigazgató, hozzátéve: a legtöbb afrikai orvostanhallgatójuk Nigériából érkezett, amelyet időközben már ebolamentessé nyilvánítottak.

Elmondta azt is, hogy a szakirodalom szerint az Ebola leghosszabb lappangási ideje három hét, hallgatóik pedig már több mint egy hónapja Debrecenben vannak, vagyis fertőzésmentesnek tekinthetőek. Az egyetem rektora elegendőnek ítélte a megelőzés szempontjából a hallgatókhoz intézett felhívást.

“Zömében orvostanhallgatókról van szó, akik komolyan vesznek egy ilyen jelzést” – tette hozzá Szilvássy Zoltán.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik