Belföld

Orbán harca a nyugdíjjal, Simicskával

A kormányfő az ellenzéket legyőzte, de már esély sincs az Orbán–Simicska-harc elkerülésére - írja a Figyelő.

A gazdasági hetilap legfrissebb számában azt írja, valóban vaskos előterjesztések készülnek a nagy ellátórendszerek átalakításáról. 2015-től nagy változások jönnek – mondta az újság egy a kormányzati reformprogramra rálátó forrása. A Figyelő emlékeztet rá, maga a kormányfő is utalt rá, hogy a választások után lesz bő három nyugodt év az állami szerep újraértelmezésére.

A demográfiai folyamatok ugyanis nem akarnak engedelmeskedni a kormány akaratának. Egyre kevesebb járulékfizető tart el egyre több nyugdíjast. A rendszer fenntarthatatlannak tűnik, előbb-utóbb át kell térni a járulékfizetés szerinti elbírálásra, ami miatt a megszokottnál jóval kisebb nyugdíjak is jöhetnek. A hetilap szerint a kabinetnek tehát valamit kezdenie kell az egészségüggyel, a nyugdíjakkal, a bürokráciával, a három nyugodt év mégis álom maradhat Orbán Viktornak, akinek ellenzéki oldalról ugyan nincs mitől tartania, házon belülről annál inkább.

Tűzszünet után tűz, szünet nélkül  

A Figyelő forrásai szerint nagyon úgy fest, hogy „messzire került a konszolidáció a Simicska Lajos-Orbán Viktor közötti konfliktusban”. Noha egy ideig azt lehetett hinni, hogy a látványos összeütközések lecsengenek, ma már végleg elmérgesedett a vita, esély sincs a kiegyezésre. „Még az is előfordulhat, hogy Orbán rosszul jön ki ebből a meccsből. Az biztos, hogy sebeket fog kapni.” Ezzel a kormányfő és közvetlen környezete is tisztában van.

A hetilap forrásai szerint Simicska sokat tudhat Orbán múltjáról, évtizedeken át közeli barátja, segítője volt, ha akarna, biztos sok olyan sztorit tudna mesélni, ami nem a legjobb színben tüntetné fel a miniszterelnököt. Hogy elkezd-e kipakolni az kérdés, de az nem, hogy – a tűzhöz közelállók szerint – a felek eljutottak addig a pontig, ahonnan már nem lehet visszakozni, csak támadni. További részletek a legfrissebb Figyelőben!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik