Belföld

Béres interjúcseppek dohányboltról, Orbánról, Schobertről

A rendszerváltással egyidős Béres Gyógyszergyár elnöke a Heti Válasznak azt mondja: itt lenne az ideje a magyarok fejében rendet rakni.

„Nem az uniós szabadságelvekkel van baj: áramoljon az áru, a tőke és az ember, a piacainkat viszont meg kell tudnunk védeni. Úgy, ahogy ezt a fejlett tagállamok teszik. Máskülönben a harmadik világ szintjére fogunk süllyedni, mert csak az alacsony munkabérrel lesz versenyképes a gazdaság.” Béres József a Heti Válasznak azt mondja, a kormányfő előtt a szolnoki gyáravatón is megfogalmazott üzeneteket. Komolyan beszélt Orbán Viktorral, de egyértelmű figyelmeztetésnek szánta azt is, „hogy nem elég önmagában a gazdasági viszonyainkban előrébb lépni, itt lenne az ideje annak is, hogy a magyar emberek rendet rakjanak a fejükben”.

Széchenyi a minta

Széchenyi Istvánnal egyetértve „ő is azt hirdeti, hogy „kutya kötelességünk nemzettársaink, a hiteles magyar emberek, a hiteles magyar vállalkozások és termékek támogatása”. A vállalkozó nem vett Norbi Update részvényt, nem bánja, hogy a fitneszguru által ajánlott együttműködésből nem lett semmi. Arra érdemben nem felel, hogy a termékben, vagy az üzletemberben nem hisz. Inkább arról beszél, hogy ők magukba fektetnek, magukban és – a magyar gazdaságpolitikával ellentétben – abban hisznek, hogy a magyar tulajdonú nagyvállalatok megerősítésével vehető fel a verseny a multikkal. Azt vallja: „a tehetősebbeknek az a feladatuk, hogyha már valamilyen gazdagságra szert tettek, akkor elsősorban a saját környezetüket, országukat kell építeniük, s nem Svájcba vagy Amerikába kell elhordani a cég által elért eredményt”.  

Nem az ország, a cég sikeres

Négy éve azt mondta: a Béres Zrt. egy sikeres cég egy sikertelen országban. Szerinte az elmúlt 25 évben a Béres – termékeivel, szolgáltatásaival – hiteles vállalatcsoport lett, de még most sem tartja sikeresnek az országot, bár bízik abban, hogy a közeljövőben ezt megteheti és az állampolgárokat is sikeresnek nevezheti, hiszen mindenki tudja, „nem így álmodtuk meg a rendszerváltást. 25 év után most azt látjuk, hogy rengeteg az elesett, szegény ember, az országot sok fiatal elhagyta, az orvosok is egymás után mennek el, mert a bérek nem elég magasak, az árak meg túlságosan is azok. S emiatt kedvetlenek az emberek.

Fotó: MTI/Beliczay László

Egy trafik nem lehet nemzeti

Őt bizakodással tölti el, ami az elmúlt négy évben történt, „az sokkal szimpatikusabb, mint ami korábban volt. A kormány az emberek, a vállalkozások és az ország érdekeit képviseli, segítő szándéka megkérdőjelezhetetlen”. Béres József a folyamatos anomáliákat, a gyenge, korrupt politikusokat az új rendszer gyermekbetegségeinek tartja. Noha a céllal, a dohányzás visszaszorításával – egy egészségmegőrző cég vezetőjeként – egyetért, a megvalósítással nem. A dohányboltokat inkább eldugná, elnevezésüket pedig sutának tartja. „A nemzeti csak magasztos dolog lehet: a színház, a múzeum, a himnusz. A dohányzás nem nemzeti ügy. Egy dohánybolt ezért legfeljebb nemzetellenes lehetne.” Részletek a legfrissebb Heti Válaszban. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik