Belföld

PM: elég a hazudozásból Paksról

A fűtőelemek szállítása és a Roszatom tender nélküli megbízása kapcsán is hazudott a kormány - állítja a Párbeszéd Magyarországért (PM).

A párt az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) honlapjára feltöltött adatokra hivatkozva állítja: szeptember végén repülőn szállítottak friss üzemanyagot a paksi atomerőműbe, ami a térségben igen ritka, Magyarország esetében pedig egyedülálló. A PM szerint kijelenthető: nyáron, a sérült fűtőelemek vasúti szállítása egyáltalán nem volt biztonságos – hiszen akkor miért is kellene most a légi utat választani? A repülővel való szállítást is kritizálja a PM: az ukrajnai konfliktust és a lelőtt utasszállítót említik érvként a közleményben, de a Roszatom tendereztetés nélküli megbízását is nehezményezik.

Mások is adtak volna hitelt

A PM szerint a kormány arra hivatkozva adta a Roszatomnak tender kiírása nélkül Paks II. kivitelezési megbízását, hogy egyedül ők kínáltak hitelt a beruházáshoz. “A bővítési beruházás iránt korábban érdeklődő Westinghouse viszont épp a napokban kínált fel finanszírozási csomagot a cseh kormány számára a temelíni atomerőmű-beruházáshoz, egyértelmű cáfolatát adva a kormányzati hazugságoknak” – érvel a közlemény.

Hozzáteszik: Jávor Benedek EP-képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában az Európai Bizottság egyértelművé tette, hogy a paksi finanszírozási konstrukció nem került benyújtásra a Bizottságnak a magyar kormány részéről, így semmiképpen nem felelhet meg a valóságnak a kormány visszatérő érvelése, miszerint Brüsszel mindent elfogadott és jóváhagyott a beruházás kapcsán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik