Belföld

Megint taxisblokád jöhet

Országosan is újraszabályoznák a taxisok tevékenységét, a szakma ki van akadva. Demonstrálni is készek.

Legfeljebb hétéves autóval járhatnának, ötévente meg kellene hosszabbítani engedélyüket és kizárólag saját településükön vehetnének fel utasokat a taxisofőrök, ha elfogadják a szakma működését újraszabályozó rendeletet – írja a Népszabadság szerdai számában.

A lap szerint a főváros után az egész országban megváltoztatnák a taxizás szabályait. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban készülő jogszabály 2016-ban lépne életbe. Budapesten jelenleg sem lehet hétévesnél öregebb járművel utasokat fuvarozni, másutt viszont egyelőre még tíz év a korhatár.

A Népszabadságnak nyilatkozó taxisok azt mondták, a szakma nagy része nagyon nehezen tudna megfelelni a tervezett korlátozásoknak. A jelenlegi 10-12 ezer taxis közt ezrével lesznek olyanok, akiknek le kell cserélniük autójukat.

A jogszabálytervezetben megjelent egy olyan elképzelés is, hogy a sofőrök csak olyan településen vehetnek fel utast, ahová az engedélyük szól. Azután elszállíthatják más településre is, de a visszaútra már nem vehetnek fel senkit, még azt sem, akit odavittek.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál a Népszabadságnak elmondták, hogy a tervezet közigazgatási és szakmai egyeztetése még zajlik, az előkészítő munka várhatóan november végéig tart. Azt hangsúlyozták, hogy az új szabályozás a „magas szolgáltatási követelményeket támasztó fővárosi előírások” tapasztalatainak figyelembevételével készül el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik