Belföld

Fideszes pofára esés: Orbán magyarázatot vár

A fideszes polgármestert, Kapus Krisztiánt az a Nemzeti Fórum verte meg Kiskunfélegyházán, melynek vezetője, Lezsák Sándor fideszes országgyűlési képviselő. Kemény „rendrakás” várható a helyi Fidesz-szervezetben.

Részletes belső elemzést kell készítenie a Fidesz dél-alföldi regionális koordinátorának a pártelnökség számára arról, hogy miért szenvedett a vasárnapi választáson megszégyenítő vereséget a párt Kiskunfélegyházán – írja a VS.hu.

A várost 2010 óta a fideszes Kapus Krisztián vezette, aki a Nemzeti Fórum nevű szervezet jelöltjétől kapott ki. A tíz választókörzetből kilencet is a Nemzeti Fórum képviselői nyertek meg, a Fidesznek csak egy helyen sikerült győzni. Az ügy pikantériája, hogy a Nemzeti Fórumot fideszes országgyűlési képviselő, mégpedig a parlament alelnöke, Lezsák Sándor vezeti, a szervezet azonban nem volt hajlandó beállni a fideszes jelölt, Kapus Krisztián mögé, így nyáron saját jelöltet és képviselőjelölt-gárdát állítottak.

A VS.hu azt írja, hogy a választás előtt a Fidesz nem foglalkozott olyan szinten a kérdéssel, hogy választókerületi elnöki pozíciójából leváltsa Lezsákot, azzal számoltak, hogy úgyis csúnyán lebőgnek. Nem így lett: a Nemzeti Fórumos Csányi József a szavazatok 55 százalékát kapta meg, a fideszes Kapusnak viszont csak 24 százalékot sikerült szerezni, a képviselőtestületbe pedig kilenc fórumos és mindössze három fideszes jutott be, utóbbiak közül kettő a kompenzációs listáról.

A portál értesülései szerint a Fideszben most mindenki biztos abban, hogy „erős rendrakás” következik. A párt regionális koordinátorán és a leszerepelt Kapus Krisztiánon kívül választókerületi elnökként Lezsák Sándornak is jelentést kell tennie.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik