Belföld

Nyílt szavazás volt Borsodban

Ellenőrizték, hogy ki hova húzta az ikszet – segély és közmunka állítólag csak annak jár, aki „megfelelően” voksolt.

Az Átlátszó különös szavazatellenőrzési módszerre bukkant a Borsod megyei Forró községben – többeknek nyíltan kellett szavazniuk. Néhányan fellázadtak az évtizedes gyakorlat ellen.

A kisebbségi önkormányzatok működése alapvetően csak formalitás, de ha a polgármester a testület vezetőire bízza annak eldöntését, hogy ki kaphat közmunkát, a helyi roma vezető tényezővé válik – írja az oknyomozó portál. Ahol a lakosság összlétszámához képest jelentős számú roma él, ott az lesz polgármester, akire ők szavaznak.

A helyi roma vezető a választások idején azt is közvetíti, hogy amelyik roma megfelelően szavaz, az a következő négy évben is kaphat munkát, lakhatási támogatást, rendkívüli segélyt és egyéb juttatásokat – márpedig a legszegényebb régiókban ez az egyetlen jövedelemforrás.

A választási eljárásról szóló törvény nem írja elő kötelezően a szavazófülkében történő szavazást, aki akar, az kint is voksolhat, akár miközben mellette áll a polgármestert jelölő szervezet vagy a kisebbségi önkormányzat delegáltja. Az Átlátszó azt írja, hogy a vasárnapi választáson, Forróban a szavazás napján is hirdették a roma vezetők, hogy nem tiltja a törvény a nyílt szavazást, a szavazókörben pedig az újságírók szeme láttára mutogatták a választók a kitöltött szavazólapjukat a megfelelő delegáltnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik