Belföld

Hárommilliót is kaphatnak a távozó polgármesterek

Háromhavi fizetés jár azoknak, akiket nem választottak újra vagy nem is indultak az önkormányzati választáson. Ha az új közgyűlés megszavazza, további háromhavi bérüket is megkaphatják.

Tizenketten távoznak a fővárosi kerületek és a megyei jogú városok eddigi polgármesterei közül. Azok, akik az Országgyűlésben politizálnak tovább, nem kapnak lelépési pénzt – írja a Blikk. Ugyanakkor 1,9 millióval vigasztalódhat Salgótarján leköszönő fideszes polgármestere, Székyné Sztrémi Melinda – ennyi háromhavi fizetése, de nem valószínű, hogy az új képviselőtestület ezt megduplázza, mert az eddigi ellenzék került most többségbe.

A zalaegerszegi Gyutai Csabának viszont továbbra is fideszes párttársai uralják a közgyűlést, ezért arra is számíthat, hogy 3,5 millióra növelik lelépési pénzét, ahogy Siófok első embere, Balázs Árpád is eltehet majd akár hárommillió forintot.

A polgármesterek és önkormányzati képviselők bére egyébként jelentősen változik mostantól. A megyei jogú városok és a budapesti kerületek első emberei helyettes államtitkári illetményt, 748 ezer forintot kapnak ezentúl, amihez 112 ezer forint költségtérítés is jár. A tízezer alatti lélekszámú települések vezetőinek viszont alaposan megnyirbálják a fizetését, aki eddig 3-400 ezret vihetett haza, az új ciklusban 150 ezerrel számolhat. Az önkormányzati képviselők nagy része valószínűleg társadalmi munkában, ingyen dolgozik majd, tiszteletdíjukat ugyanis az önkormányzatnak kell előteremteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik