Belföld

Fidesz: a felsőoktatási intézmények vezetői a felelősek a gólyatáborokért

Kucsák László szerint nem a gólyatáborok szervezőié a legnagyobb felelősség, hanem a felsőoktatási intézmények vezetőié. Aki nem viselkedik választott hivatásának megfelelően, menesztésre számíthat?

Kucsák László fideszes országgyűlési képviselő kedden napirend előtti felszólalásában boncolgatta a felelősség kérdését a közelmúltban ismertté vált, a gólyatáborokban történt bűncselekmények kapcsán, tájékoztat az MTI.

Kucsák szerint a felsőoktatási intézmények vezetőségének a felelőssége, kik a tábor szervezői, ott milyen tevékenység folyik, csak másodsorban lehet a tényleges szervezők felelősségét vizsgálni. Rögzíti-e bármi, milyen magatartási szabályokat kell követnie a HÖK-nek egy ilyen tábor lebonyolítása kapcsán? – kérdezte a politikus, majd hangsúlyozta: ideje lenne rögzíteni azon eseteket is, amikor a hallgató megcélzott hivatására alkalmatlanná válik. Példaként említette, hogy pedagógusként nem foglalkozhat fiatalokkal az, aki hallgatóként súlyosan megsérti mások méltóságát, jogait.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára elmondta, ha minőségi felsőoktatás akarnak építeni, akkor a gólyatáboroknak is minőséginek kell lenniük. Hozzátette: a kormány által szigorított büntető törvénykönyv a nőket is fokozott védelemben részesíti. Rétvári Bence szerint a gólyatáborok sokszor nagyon alulszervezettek, ez pedig kedvez az oda “sanda szándékkal” érkezőknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik