Belföld

Decemberben folytatódik a Mol-vezér pere

Hernádi Zsoltot a cég egy korábbi alkalmazottja és kisrészvényese perli a horvát olajtársaság megvásárlása kapcsán – írja a Magyar Nemzet.

Horvátország mellett Magyarországon is zajlik eljárás a Mol elnök-vezérigazgatója ellen. Emlékeztetőül: a horvát hatóságok azzal vádolják Hernádi Zsoltot, hogy 2009-ben ötmillió euró kenőpénzt fizettetett ki az akkori horvát miniszterelnök, Ivo Sanader részére azért, hogy a Mol – a veszteséges gázüzletág kivételével – megszerezze az INA horvát olajtársaság irányítási jogait. A magyar vállalat és Hernádi is többször cáfolta, hogy a vádaknak lenne valóságalapja.

Az ügyben Magyarországon pótmagánvádat terjesztett be a Mol egy volt alkalmazottja és kisrészvényese azt állítva, hogy az olajtársaság részvényeinek értéke az INA olajipari vállalat irányítási jogának tisztességtelen és törvénytelen megszerzése miatt csökkent jelentős mértékben. A magyar igazságszolgáltatás május végén első fokon felmentette Hernádit, a másodfokú tárgyalást december 3-ra tűzték ki.

Hernádi Zsolt ügyvédje korábban elmondta, hogy abban bízik, hogy ha jogerőssé válik a felmentő ítélet, akkor azt a horvát bíróság sem hagyhatja figyelmen kívül. Az EU-ban alapelv egymás bírósági határozatainak kölcsönös elismerése, ezért olyan ügyben, amit az egyik tagállamban már jogerősen elbíráltak, más tagállamban nem lehet eljárást indítani.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik