Belföld

A szívhalál ellen: életmentő készülékek az utcákon

Ha minden jól megy, a jövő év végére a fővárosban és a nagyobb vidéki városokban összesen száz helyen lesznek elérhetők a közterületeken az életmentéshez nélkülözhetetlen defibrillátorok.

Budapest egyik legfogalmasabb pontján, az Erzsébet téren fényes nappal rosszul lett egy lány. A betonon feküdt, kinyújtott lábbal, szétvetett karokkal. Szemmel láthatóan nem volt eszméleténél. Az emberek körülvették, és bámulták. Néhányan fotózták is. A bámészkodók között szép számmal akadtak turisták. Nem értették, hogy mi történik, de aztán megjött a segítség. Egy fiatal nő és egy férfi újraélesztésbe kezdett, aztán, ahogy egy defibrillátor is előkerült, a lányra kötötték. Közben a segítséget nyújtó nő hangosan magyarázta, mire kell figyelni az újraélesztéshez szükséges készülék használata közben. Erőfeszítése nem volt hiábavaló: a lány hamarosan magához tért, felkelt, a „mutatványt” a járókelők részéről taps jutalmazta. A turisták is megkönnyebbülten sóhajtottak fel.

Az egész ugyanis megrendezett jelenet volt. Annak a kampánynak a része, ami az úgynevezett Közterületi Életmentő Program (KÉP) bemutatását, megismertetését szolgálja. Az „életmentők” egyike nem más volt, mint Csabai Edvin, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakmai igazgatója, világbajnok kenus. Ebben a sportágban igazán tudják, mennyire fontos, hogy legyen a közelben egy defibrillátor, ha valaki rosszul lesz. Kolonics György olimpiai bajnok kenuson már nem tudtak segíteni annak idején. Azt a tragédiát az élet írta.

Bárki segíthet, és életet menthet

Magyarországon naponta 70-en halnak meg hirtelen szívhalállal, vagyis évente több mint 25 ezer ember. Ezen a rettenetes adaton módosíthat a KÉP úgy, hogy a legnagyobb forgalmú közterületeken helyeznek el mindenki által hozzáférhető és használható defibrillátorokat. A program kísérleti jelleggel hétfőn kezdődött, az első életmentő készüléket az Erzsébet téri Akvárium nevű szórakozóhely lejáratánál adták át. „Egyelőre ez a tesztüzem kezdete, a program 2015 januárjától működik majd élesben. Az a célunk, hogy a jövő év végére országszerte 100 közterületi ponton legyen defibrillátor” – mondta a Hír24-nek Botka Zsolt, a program igazgatója. A fővárosban kerületenként legalább 2, legfeljebb 8 készüléket helyeznének el, de kapnának a megyeszékhelyek is.

 
Fotó: MTI / Marjai János 

A magyar fejlesztésű defibrillátorok a forgalmas utcákon, tereken álló oszlopokon lesznek. A mintegy félmillió forint értékű szerkezet kifejezetten laikusoknak készült, így az is eredményesen használhatja, aki még sohasem végzett életmentést. Hogy mit kell csinálni vele, arra magyar nyelvű hangutasítás igazítja el a használóját. Ha a készüléket kiveszik az oszlopon lévő tároló dobozából, hangos szirénázásba kezd, ami felhívja az emberek figyelmét a vészhelyzetre. A defibrillátorokon jeladó van, tehát ha használják, a mentőkhöz egyből jelzés érkezik, hogy hova kell kimenniük. A hangjelzés e mellett a lopás ellen is védi a szerkezetet.

Botka Zsolt elmondta, hogy a program egyelőre teljes mértékben szponzori pénzekből, cégek, vállalkozások támogatásából fut. Nincs benne sem állami, sem európai uniós pénz. A vállalatoknak azért éri meg a program finanszírozása, mert a debifrillátoroknak helyet adó oszlopok egyben köztéri reklámfelületek is.

„Nem kell sok, hogy megelőzzünk egy tragédiát, de ahhoz, hogy ide eljutottunk, sokat kellett tenni” – mondta az első készülék átadóján Csabai Edvin. És valóban: a speciális készülékek fejlesztése tíz évig tartott.

A lényeg: elérhető legyen

A fővárosban már korábban is volt hasonló program, ami bizonyos épületek, intézmények defibrillátorokkal történő ellátását célozta. Évek óta van ilyen készülék egyes felső- és középfokú oktatási intézményekben, bevásárlóközpontokban, rendelőintézetekben. Található életmentő szerkezet többek között a Budapesti Rendőr-főkapitányság, illetve a köztévé épületében és az MLSZ telki edzőközpontjában. A legtöbb helyen azonban elzárva tartják, nem mindenhol férhető hozzá. A KÉP pont azzal járulhatna hozzá az életmentéshez, hogy nyilvános, mindenki számára elérhető pontokon helyezi el a készülékeket. Nyugat-Európa számos nagyvárosában már van erre példa.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik