Belföld

Polgármester akar lenni? Legyen előbb partiarc!

A tévés személyiségeket nem szeretik a szavazófülkében, de az is hátrány, ha túl konkrét a program. A gengszterrep nem jön be, de a house igen, ha pedig biztosra akarunk menni, vessük be a csodafegyvert: Kis Grofót! Megnéztük, hogy teljesítettek a választásokon celebjeink.

Nyilván a folyamatosan szétesőfélben lévő ellenzék teljesítményének hála, hogy a – csúnya szóval – piaci rést kihasználva sok lokálpatrióta celeb indult a polgármesteri székért, olyanok is, akik előtte is ismertek voltak, illetve olyanok, akiket a kampány tett fel a térképre és visszamenőleg fedezhettük fel lenyűgöző teljesítményüket. Csak egy pár példa: Dj Spigiboy, Spy the Ghost, Herr Spiegel és

Spiegelhalter László

Ja, bocsánat, ez mind egy személy. Tekintettel az esemény súlyára – azaz hogy nem csak indult, hanem meg is nyerte Vácrátótot – maradjunk az utóbbi, polgári nevénél. Spiegelhalter útja hosszú volt a rendszerváltás utáni rave- és technórobbanás közepette elfoglalt Vác környéki dj-pultoktól a polgármesteri székig. Megjárta a kerepesi Nevadát, a fehérvári West Side Music Clubot, Budapestet pedig – hol máshol, végülis a 90-es években járunk – az E-Klubban vette be. Ekkoriban még olyanokat nyilatkozott, hogy:

Várom, hogy hulljon rám az éj,
Senki nincs, csak a szél mesél,
Egy világról, ami tőled szép,
Bárcsak a szívedben maradnék.


Az Aboriginal és Energie pulcsikat azóta fehér ingre és zakóra cserélte, a narisárga napszemcsit hipszterkeretes szemüvegre (nem is értjük, elvégre függetlenként, de fideszes támogatással nyert), a kopasz fej maradt, programja pedig az, hogy Vácrátótot fiatalok és idősek számára is vonzó, nyugodt faluvá varázsolja. Sok mosolyt, Rátót-találkozót szeretne látnia a problémákat pedig megoldani, nem kifogásokat keresni. A kevés konkrétum ellenére lazán nyert, több mint hatvan százalékkal váltotta le az addigi polgármestert.

Egykori aktmodell, szépségkirálynő, tévés személyiség, később pedig képviselőjelölt, a parlagfű és az egybeírás-különírás szabályrendszerének esküdt ellensége. Hát persze, hogy

Bálint Antónia!

Rövid, de annál ragyogóbb politikai szereplése a kampány egyik legszórakoztatóbb mozzanata volt. Nem sokkal azután, hogy kiderült: fideszes jelöltként indul Angyalföldön, fogyasztószalon előtt dohányzó duci nők fotóját posztolta azzal, hogy „tegnap „tárult” elénk ez a látvány. A kép címe: REKLÁM ARCOK :)))”. A posztot később levette azzal, hogy nem is bántott senkit azért, mert „súly feleslege van”, pláne, hogy neki is volt.

 

Egyébként épületeket újítana fel, kátyúkat tömködne és parlagfüvet irtana, „ha mondjuk tele van a körzet”, szóval amíg a férfiak háborúznak, ő a helyi ügyekkel foglalkozna – mondta az őt bemutató Fideszes. Vagyis csak foglalkozott volna, hiszen húsz százalék alatti eredménye meg sem közelítette MSZP-s riválisa több mint hatvan százalékát. Nem ezen múlt, de nem tett jót a szavazófülkéből szabályellenesen posztolt szelfije is, ami ciki pillanat volt, de az egyik bulvárlap kommentárját – „ember ekkorát még nem hibázott” – kicsit túlzásnak érezzük, gondoljunk csak Falus Ferencre.

„Szóval. Ahol a forgalomszabályozás szempontjából van értelme, ott természetesen híve vagyok a fizetős parkolásnak. Programom része még, hogy kezdjünk végre valamit az Apor Vilmos téri betonmonstrummal, valamint az is megérne egy vizsgálatot, Farkasréten miért olyan elképesztően magasak a temetkezési költségek. Én egyelőre hasraütés-szerűen kitalált tarifákat, monopolhelyzetben lévő vállalkozások monopolárait sejtem a háttérben. Továbbá felülvizsgáltatnám a kerületi kommunális adót, hiszen ma ugyanannyit kell fizetni egy százhúsz négyzetméteres lakás után az Alkotás úton, mint egy négyszáz négyzetméteres után a Normafánál.” Konkrét és határozott, igaz? Hát ez is kevés volt ahhoz, hogy

Vágó István

tizenkettedik kerületi képviselő legyen. Rajtunk nem múlt: a fentieken túl beszélt nekünk még önmaguktól kompromittálódó fideszesekről, vitaképtelenségről és turulról is, illetve Gyurcsányról mint életképes alternatíváról. Bemutatni pedig ugye senkinek sem kell: vetélkedő-félisten, harcos áltudomány-ellenes racionalista, liberális és all-around okosember. Harminc százalékkal második lett.

Zavarban voltunk. Atya? Úr? Hogy szólít az ember egy kiugrott plébánost? Aztán tisztáztuk: egyszerűen csak

Tibor

aki nemrég azzal tette fel Nagybajcs nevét a bulvártérképre, hogy közölte, felőrli a magány, családra vágyik, ezért otthagyja a papi hivatást és ezzel a lendülettel indul is a választásokon. Már korábban eldöntötte mindezt, csak még befejezte nyári közösségi kötelezettségeit, majd időpontot kért a püspök úrtól, aki azonban csak a polgármesteri jelentkezés határideje után tudta fogadni, tehát már tudta, miről van szó. Balogh Tibor szűkszavúan nyilatkozott a beszélgetésről, ahogy furcsa helyzetéről is: összesúgnak mögötte, miközben szeretik és tisztelik.

Programja, amelyet izgulós kamaszfiúként olvasott fel a bajcsi lakossági fórumon, megtapsolták, az őt ekéző akkori polgármestert pedig lefujjogták. Balogh Tibor azt tenné – teszi majd –, amit papként is tesz, építkezik, rendbe szed, közösséget szervez. Az addig sokat látott polgármestert fölényesen, 63 százalékkal verte. Nem is szaporítjuk tovább a szót, tessék elolvasni az ezerfős faluban készült riportunkat.

Kompromisszummentes dalszövegek, a figyelem megzavarására alkalmas képi és hanghatások, limuzin, bikinik, és ami bennük van, szállingózó ötszáz eurósok: ez az igazi hiteles hang a szegénység és társadalmi feszültségek sújtotta Püspökladányon, legalábbis

Ökrös „Carlo Escobar” Károly

szerint, aki független képviselőként indult a településen. Escobar állítja: zenéje nem egyszerűen az ékszerek, a nők és a pénz villogtatásáról szól, hanem azt üzeni, ebben az országban bárki bárkit elad pénzért, ideje hát, hogy benőjön a ladányi fiatalok feje lágya, ahogy az övé is benőtt, igaz, ehhez el kellett, hogy múljon harminc.

Nem jött be: összesen négyen szavaztak rá. Ne csüggedjen azonban, aki kíváncsi, mit kezdene a képviselőséggel az ország első gengszterrepper-politikusa, hiszen ő maga mondja, izé, reppeli: „Akkor jövök amikor már azt hiszed, vége, addig csak nevetek azon, hogy melyik melyik vére!”

A végére hagytuk a 2014-es önkormányzati választások legnagyobb partiarcát, az 1900 lakosú hevesi falu, Kömlő új polgármesterét,

Túró Tamást!

Túró tényleg mindent beletolt a kampányba: gyerekek limuzinoztatása, pénzosztás a sulibulin és főleg: Kis Grofó! Itt egy videó egy közös buliról, Túró 23:50-nél száll be. nézzék csak meg, hát hol van ehhez képest egy Tarlós-féle szoborátadás vagy egy harcba hívó Bokros-beszéd?! A verseny egyébként szoros volt, hősünk hat független jelölt közül 44 százalékkal lett az első.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik