Belföld

Karácsony Gergely: Mutyimúzeumot csinálok a budiból

A törvényhozás köszönti az idei harmadik Orbán-sikert. A miniszterelnök napirend előtt értékelt, értékelését értékelték a frakcióvezetők, az értékelések értékelését viszonértékelte a kormányfő. Aztán ment tovább minden a normál mederben. A folyosón Zugló új polgármesterét villáminterjúztuk. Üdv a t. Házból.

 

15.53 Karácsony Gergely: Mutyimúzeumot csinálok a budiból

Villáminterjú Zugló új polgármesterével

Bánja már, hogy nem főpolgármesternek indult?

Most nem bánom igazán.

Volt róla szó.

Volt, de Zugló most inkább való nekem.

Lett volna sansz Tarlós ellen?

A lényeg, hogy Zuglóban nemcsak sansz volt, hanem a győzelem is összejött.

Minek tudja be?

Igazából magam sem értem, ilyen fővárosi ellenzéki szereplés mellett hogyan nyerhettem… Tán mert tényleg jó jelölt vagyok.

Olyan nem lopós a fizimiskája. Zuglóban különösen jól tud jönni az ilyen.

Jól.

Mi lesz a papcsáki hagyatékkal?

Ütöm négy éven át. Bőséges kommunikációs munícióval szolgál a következő öt évre.

Mi lesz híres, pár éve tizenmillióból épült papcsáki polgármesteri fürdőszobával?

A budival? Ahogy ígértem, mutyimúzeumot csinálok belőle, bárki megtekintheti majd. Pár napon belül átveszem a hivatalt, és nekiállunk annak is.

 

14.53 Szabó Tímea: Tisztítókúra kell

„Gazdagnak lenni jobb, mint szegénynek, már csak anyagi szempontból is.” Ez a Woody Allentől származó duma vezeti fel a PM-es Szabó Tímea sajttáját – ő is frakció nélküli, neki sem osztottak lapot az ülésteremben.

A WA-idézet természetesen a „semmitmondó” Orbán-beszédről jutott Szabó Tímea eszébe.

„Amikor Orbán teljes foglalkoztatásról beszél, akkor a Fidesz-káderek teljes foglalkoztatásáról beszél” – ez nem Woody Allen, hanem Szabó T.

„A magyar baloldalnak egy tisztítókúrába kell kezdenie” – ez is Szabó T., és a saját politikai térfelén állóknak címzi egészségjavító módszerét. Szabó Tímea remél, lát a balon hiteles új arcot, konkrétan a Zuglóban tegnap polgármesteri posztot nyert PM-es Karácsony Gergelyt.

 

14.39 Fodor elégedett a 2,1 százalékkal

Fodor Gábor, az egyetlen liberális, hisz frakciója nincs, nem az ülésteremben, hanem szimpla sajttájon értékeli az önkormányzati választást.

Orbán iménti szónoklatát Kádár-kori beszédnek minősíti. Saját pártjával kapcsolatban annyit elevenít fel: összesen 310 liberális indult országszerte, és 33 általuk (is) támogatott jelölt jutott be valamelyik testületbe, sőt Besence községet eztán liberális támogatottságú polgármester vezeti.

Fodor szerint ez siker, pláne, hogy „szörnyű ellenszélben kellett küzdenünk”.

A pártelnök elégedett a főpolgármester-jelöltje, Bodnár Zoltán 2,1 százalékos eredményével, hiszen „egy út elején tartunk”.

 

14.14 Dicsőséges 133

A Korózsnak válaszoló Rétvári államtitkár a „133 nap szellemét” véli kicsengeni képviselőtársa szavaiból.

A növekvő szegénységre meg nagyjából annyit mond: idén háromszor is ránk szavaztak az emberek, ami azt jelenti, hogy támogatják a politikánkat.

 

14.12 Korózs népellenes hatalmat lát

A terem szinte kiürül, folytatódnak a napirend előtti felszólalások.

„Tegnap kiderült, hogy a népellenes hatalom nem olyan rendíthetetlen, mint amilyennek gondolták.” Ez a szoci Korózs Lajos foga kerítésén szökken ki a „Több Fidesz, több szegény” című napirendelőttijében.

Nem értjük.

Aztán a szegénységről beszél, négy és fél millió ember nehéz sorsáról, nyíló jövedelmi ollóról.

Ezt értjük.

 

13.59 Orbán válaszol

Szerinte a valóság és az ideológiák csatája zajlik – az ellenzék ideologizál, a kormány a valóságban él.

 

13.54 Rogán: A Fidesz-KDNP győzött, tanuljon ebből az ellenzék

A kormánypárt frakcióvezetője köszönti övéit, s megmosolyogja a balosokat, felróva nekik, heteken át Bokrost éljenezték, most viszont arról huhognak, hogy jönnek a megszorítások.

„A választók azért velünk kötnek szövetséget, mert mi képviseljük az érdekeiket” – fogalmaz Rogán.

Vonának azt mondja: „Ha rajtunk múlik, egy valamit nem fog tenni soha: miniszterelnöki esküt nem fog tenni soha.”

 

13.49 Harrach: Magunkról is kell szót ejteni. Elismerés illeti indulóinkat

A fönti mondat előtt a KDNP legelsőbbje megosztotta a Házzal, hogy micsoda pocsék brigád a bal.

 

13.44 Tóbiás: Egyre több a szegény

Tóbiás József nem veszteget sok szót a tegnapi vereségre, inkább arra kanyarodik, hogy Orbán nem vesz tudomást a szegénységről. Az MSZP vezetője megosztja a t. Házzal, hogy ő is támogatja a teljes foglalkoztatottságot, de szerinte ezt csak egy tudásalapú társadalom képes létrehozni.

 

13.39 Vona: Mi vagyunk az ellenzék

A Jobbik elnöke szerint ma már a Jobbik az igazi ellenzék, s nem a baloldal, ezért velük tárgyaljon Orbán, ha jót akar. Vona konstruktív politikát ígér: ami jó az országnak, azt támogatják, ami nem jó az országnak, azt nem támogatják.

Miniszterelnökséget remél önmagának, s „harmonikus, humánus megoldást” kér Orbántól a „cigányproblémára”.

 

13.34 Schiffer: Erőforrásait felélő országot épít Orbán

Az LMP első embere az oktatásból és az egészségügyből kivont milliárdok miatt ekézi Orbánt, s rávilágít, hogy a növekedés és a foglalkoztatás bővülése szinte kizárólag az EU-s forrásoknak és néhány autóipari beruházásnak köszönhető.

Függő, szolidaritáshiányos, erőforrásait felélő országot épít Orbán – így véli Schiffer.

 

13.29 Orbán a háromharmada, kegyelmi ideje

Munka alapú társadalom épül, eközben a család is fontos, sőt a legfontosabb, mondja a kormányfő, s oda lyukad ki: „El kell kerülni, hogy a munkahely és a család közti választás csapdájába essenek az emberek.”

Orbán a háromharmadot akarja szolgálni, ezt mondja, s kéri a „képviselőházat”, „használjuk ki a következő három és fél év kegyelmi időt”.

Ennyi. Kicsit többet vártunk, mindegy, majd apránként megkapjuk.

 

13.26 A Nagy Terv

Van egy nagy terve, évek óta, s ez nem más, mint a teljes foglalkoztatottság. Növekvő foglalkoztatásról, csökkenő munkanélküliségről, bővülő gazdaságról beszél.

A munka jó – így foglalhatjuk össze a következő egy percet.

A hitel nem jó – így foglalhatjuk össze azt ezt következő egy percet.

Az ideológia nem jó. Két lábbal állni a talajon jó.

A statisztika nem jó. „Ha valaki megeszik két csirkét, a másik meg egyet sem, akkor átlagosan egy csirkét eszik az ember.” Na, ilyen a statisztika.

Az idei hármas győzelem nem cél volt, hanem egy állomás.

 

13.21 Orbán számol

Nyitásként Pálffy Ilonaként sorolja a választás adatait, majd köszön mindenkinek mindent, óriási Fidi-KDNP-s fölényt emleget, nem alaptalanul. „Április és május után októberben is győzött az ország” – így értelmezi a történteket.

Győzelem egyenlő összefogás. Ez a képlet. Emelkedni csak egységben lehet.

 

13.18 Összeférhetetlenek

Botka László és Farkas Flórián összeférhetetlen – harminc napjuk van ezen változtatni. (Mindketten győztek az önkormányzatin, így választaniuk kell a képviselőség és az önkormi között.)

 

13.17 Na, végre itt a kormányfő



 

13.16 Kunhalmi boldog

A folyosón arról győzköd valakit, micsoda hatalmas siker, hogy az eddgi három helyett öt polgármestert ad a fővárosban a bal.

Nem süllyedünk, nem süllyedünk.

 

13.12 Késik, késik, késik

A kormányfő.

 

13.04 Megszorít?

Az okosok, a tűzközeliek, valamint a jólértesültek úgy tudják, most, hogy lement a három választás (országgyűlési, EP, helyhatósági), jönnek a fájó átalakítások, megszorítások, miegyebek. Reméljük, a kormányfői beszéd tán erre is tesz utalást.

 

12.59Jön, jön, jön!

Az éjjel arról beszélt a miniszterelnök, hogy egyelőre ünnepel, az értékelés hétfőre, a parlamenti ülésre marad. Mindjárt kezd. Üdv a t. Házból.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik