Belföld

Messze még Vona álma

Az adatok alapján a radikális párt megtartotta az általa vezetett települések többségét, egy megye kivételével a második legnagyobb lett a megyei közgyűlésekben, 14 polgármesteri címet szerzett, 6 településen pedig az általa is támogatott független jelölt nyert. Vona Gábor a voksolás után már a Fidesz 2018-as kihívójának nevezte pártját, de a PC szerint ez még messze van.

Erősödés a városokban

Az elemzők már a jelöltállítás adataiból is látták, hogy a párt igyekezett megerősíteni magát a városokban, miután korábban főként a kisebb településeken volt jelen. 2010-ben csak két kicsi és egy közepes méretű településen (Tiszavasvári) volt polgármestere. Ehhez képest most 14 településen nyert a Jobbik, emellett hat másik településen a párt által is támogatott független polgármesterjelölt nyert. Így összesen 20 településen erősödhet fel a Jobbik által képviselt rendpártiság, diszkriminatív szociálpolitika, oktatási szegregáció. A Jobbik a 23 megyei jogú városból 20-ban erősödött. Képviselői száma összességében 34-ről 40-re nőtt ezekben az önkormányzatokban, a párt egyik legfőbb célja, Miskolc bevétele elmaradt. A városban végül nemcsak a kormánypárti polgármester, hanem a baloldal jelöltje is jócskán megelőzte a jobbikost. A PC szerint fontos, hogy a Jobbik által vezetett települések jelentős részében megtartotta a párt a vezető helyet, „nem igaz tehát az a nézet, hogy a szélsőjobboldal hatalomba kerülve könnyen elveszíti a pozícióját”.

Túl szépen csillog az ezüst

A Jobbik politikusai – saját szempontjukból racionálisan – a megyei közgyűlési eredményeket és a párt által is támogatott békéscsabai független polgármester győzelmét emelik ki, de a PC szerint a megyei közgyűlések második helye túlértékelt. A 23 megyei jogú város a megyei önkormányzati hatásköröket ugyanis maga látja el. A legnagyobb vidéki városokban élő 1,6 millió választónak nincs lehetősége pártszimpátiája kifejezésére, csak a kisebb településeken élők szavaznak a megyei pártlistákra, ami erősen felülreprezentálja a Jobbikot, amely most a közgyűlésekben 81 mandátumot szerzett. 23-mal többet, mint négy éve. Ennél fontosabb a városokban tapasztalt erősödés. A PC szerint Békéscsaba nem egyértelműen a Jobbik sikere, a független jelölt sokkal inkább saját személyének, illetve a helyi Fideszen belüli belharcnak köszönheti győzelmét.

Budapest, a gyenge pont

A főváros továbbra is a Jobbik leggyengébb pontja. Hiába próbált mérsékelt kampányt folytatni, lényegesen előrébb lépni nem tudott. A pártnak minden kerületben volt polgármesterjelöltje, de mindössze 40590 voksot kaptak. Ez messze elmarad a parlamenti választáson a párt listájára leadott szavazatok számától (111 129), de még az EP választási eredménytől is. Budapesten a Jobbik polgármesterjelöltjei 4-10% között teljesítettek, a töredékszavazatok egyetlen képviselői helyet eredményeztek a Fővárosi Közgyűlésben. Staudt Gábor főpolgármester-jelölt 42 093 szavazata (1700-zal kevesebb a négy évvel ezelőttinél) 7,1 százalékot – és messze leszakadva az első két helyzettől – harmadik helyet ért. A párt fővárosban legfeljebb annak örülhet, hogy megelőzte a 2010-ben még erősebb LMP-t.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik