Belföld

Az anyatejes táplálás fontos a kormánynak

A kormány fontosnak tartja, hogy az édesanyák minél hosszabb ideig anyatejjel táplálják gyermekeiket, és ez a célkitűzés a jövőben is érvényes marad - válaszolta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Szél Bernadett LMP-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére.

Az államtitkár az Országgyűlés honlapján közzétett dokumentumban kiemelte: Magyarországon jelenleg 17 kórháznak van Bababarát címe, és folyamatban van további két intézmény akkreditációja. A minősítést szigorú nemzetközi szabályok alapján kizárólag olyan kórház kaphatja meg, amely teljes körű támogatást ad az anyatejes tápláláshoz minden újszülöttnek és édesanyjának. Örömteli – folytatta -, hogy európai viszonylatban jelenleg Magyarországon a legmagasabb – 36 százalék – a 180 napos korig kizárólagosan szoptatók aránya.

Rétvári Bence hangsúlyozta, hogy a szülészeti intézmények anyatejes táplálást támogató tevékenysége, valamint a védőnői szolgálat fokozott erőfeszítései következtében az első három hónapban anyatejet egyáltalán nem kapó csecsemők száma a tíz évvel előtti 6,4 százalékról 3,7 százalékra csökkent. Ez azt jelenti, hogy a csecsemők több mint 95 százaléka naponta kap anyatejet, ami egyrészt immunológiai okok miatt, másrészt az érzelmi kötődés szempontjából fontos előrelépés.
Tapasztalataik szerint az anyatejes táplálás mértékének növelését elsősorban a tájékoztatással, a védőnők és a szülésznők ez irányú szakmai ismereteinek bővítésével, valamint a megfelelő körülmények biztosításával tudják a leghatékonyabban elősegíteni. Magyarországon gyakorlatilag már minden szülészeten van a babák-mamák folyamatos együttlétét biztosító szolgáltatás.

Az új várandósgondozásról szóló rendeletben külön kiemelték a védőnő szoptatás elősegítésével kapcsolatos feladatait, továbbá konkretizálták a kórházi védőnő ezzel kapcsolatos kötelezettségeit a területi védőnői ellátásról szóló rendelet kiegészítésével – jelezte az államtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik