Belföld

Tízmilliárdok a magyar lelki bajokra

Magyarországon az antipszichotikumokból, antidepresszánsokból évente majdnem 11 millió doboz fogy, a támogatásokra az egészségbiztosító tavaly összesen közel 29 milliárd forintot fordított - írta pénteki számában a Világgazdaság a lelki egészség világnapja apropóján.

Magyarországon csak a pszichiátriai gyógyszerek támogatása évi mintegy 30 milliárd forintba kerül, több mint félmillió embert kezelnek pszichés betegségekkel – számolt be a lap.

Az Országos Egészségügyi Pénztár több mint 400 pszichiátriai kórkép kezelésére használt gyógyszert támogat. A hozzájárulás a készítmények árának átlagosan a 83 százalékát fedezi. Az antipszichotikumokból, antidepresszánsokból évente majdnem 11 millió dobozt vásárolnak. Hozzáteszik, hogy a nem kezelt depresszió viszont nemzetgazdasági szinten húszszor többe kerül.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) évekkel ezelőtti becslése szerint 2030-ra már a depresszió jelenti majd a világon a legnagyobb egészségügyi problémát. A mentális betegségek komoly kiadást is jelentenek: a kezelésükre fordított összeg már tíz évvel ezelőtt is az egészségügyi kiadások 15 százalékát tette ki.

A szervezet számításai szerint világszerte több mint 350 millió ember szenved depressziótól. Magyarországon évente 700 ezer eset lehet, de még a felük sem, csupán 40-45 százalékuk áll orvosi (elsősorban gyógyszeres) kezelés alatt. A lapnak  nyilatkozó szakember szerint ennek az az oka, hogy még ma is aluldiagnosztizált és alulkezelt betegség.

A lelki egészség világnapját 1992 óta tartják meg. Célja, hogy a lelki egészség kerüljön a középpontba, és a küzdelem a pszichiátriai problémákhoz, illetve a pszichiátriai problémákkal élőkhöz kapcsolódó előítéletek ellen.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik