Belföld

Minden, amit tudni szeretnél a most vasárnapról

Most sem lesz kampánycsend, ahogy tavasszal sem volt?

Most sem lesz.

Akkor mindent lehet a választás napján is?

Mindent nem. Politikai reklámokat már nem adhatnak le a tévék és a rádiók. Választási gyűlést sem lehet tartani, de az már nem egyértelmű, mi minősül annak.

A kampánycsend egyébként foltokban megmarad: a szavazókörök 150 méteres körzetében nem lehet semmilyen kampánytevékenységet folytatni. Elképzelhető, hogy megjelennek majd a mérőszalagos emberek, és tiltott kampánytevékenységgel vádolják majd egymást, ha a 150 méteres körön belülre tévednek.

De közben szabadon mozgósíthatnak a pártok?

Igen, nyugodtan lehet telefonálgatni, kopogtatni, szavazásra biztatni. Annak sincs akadálya, hogy szervezetten szállítsák a választókat, de ezt autóbusszal nem tehetik. A média is nyíltan beszámolhat az aznapi eseményekről, megszűnik tehát az az álszemérmeskedés, amikor ki sem mondhatták a pártok nevét.

Ha elvesztettem az értesítőmet, akkor nem is szavazhatok?

Szó sincs ilyesmiről, de érdemes magaddal vinni, mert nem kizárt, hogy nem a jól megszokott helyen alakítják ki a szavazókörödet. Ha rutinból veszed arra az irányt, és helyben közlik, hogy máshová tartozol, jó, ha elő tudod kapni az értesítőt, és ellenőrizni a szavazóköröd címét.

Két iratot viszont mindenképp vigyél magaddal: a lakcímkártyádat ÉS valamelyik személyi azonosításra alkalmas iratodat (ez lehet a személyi igazolvány, lehet az útlevél, és lehet a jogosítvány is). Az idősebb rokonaidnak, ha még a régi típusú személyijük van, akkor az önmagában is elég.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik