Belföld

Anomáliák Kósa vagyonnyilatkozataiban

A Népszabadság szerint a leköszönő debreceni polgármester tartozása furcsa körülmények között csökkent 50 millió forinttal 2010 óta.

A lap átvizsgálta a politikus 2002 óta leadott vagyonnyilatkozatait, melyekből kiderül, hogy 2006 első fél évében Kósa megtakarításai nem csökkentek, ám négymillió forintos adóssága eltűnt a nyilatkozatból. Ezután 30 millió forint helyett 2009-ben már 87 millió forinttal volt adós.

2011-ben, a végtörlesztés évének januárjában már jórészt nem forintban, hanem svájci frankban tüntette föl tartozását – írja a lap. Ekkor 22,9 milliós lakásvásárlási kölcsön mellett majd 237 ezer svájci frank, körülbelül 51,6 millió forint terhelte. A következő esztendőben viszont csak 21,9 millió forint banki tartozása volt, és magánszemélyeknek 25 millióval volt adósa.

A Népszabadság szerint Kósa a végtörlesztéssel több millió forintot nyerhetett, miközben ingatlanjait nem kellett értékesítenie ahhoz, hogy kiszálljon a hitelszerződésből. Mindezt úgy, hogy – a vagyonnyilatkozatok szerint – többel csökkent az összadóssága, mint amennyit a végtörlesztéssel nyerhetett, miközben jelentős megtakarításoknak azokban az években nem látni nyomát.

Kósa tartozásai mintegy 50 millió forinttal csökkentek a ciklus során – összegez a lap, amely szerette volna megkérdezni Kósa Lajost vagyonnyilatkozatairól, de a kérdésükre nem kívánt válaszolni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik