Belföld

Tiltakozik az újságírószervezet Szanyi patkányozása miatt

Patkányújságírásról beszélt, perrel fenyegetőzött a dühös szocialista politikus Brüsszelben egy újságírókkal lezajlott megbeszélésen.

Szanyi Tibor meghívására érkezett korábban Brüsszelbe a Gój Motorosok nyolc tagja és négy kísérőjük. Az Európai Parlament látogatócsoportokat koordináló irodája fizette repülőjegyüket és szállásukat – ismerte el Szanyi az újságíróknak.

A NolTV videófelvételén megnézhető, ahogy Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő az erre vonatkozó kérdés után magából kikelve arról beszél az újságíróknak, hogy „olyan nincs, hogy engem egyikőtök sem, és a lapotoktól senki meg nem kérdezett, leírtatok már mindenféle hülyeséget, meg még egymást hivatkozva pörgetitek ezt a témát, majd utána idejössz Brüsszelbe és megkérdezed, hogy tulajdonképpen mi van”. „Én nagyon jól tudom, hogy ti – eltérő mértékben – kikkel sutyorogtok, honnan szereztek különböző információkat, még azt is tudom, hogy kinek milyen motivációja van” – mondta.

„A patkányújságírásnak megvan az a hátránya, hogy nem csak két patkány van a rendszerben, a patkányok egymás közt csivitelnek, és az én fülembe is visszajutnak olyan hírek, amit a különböző patkányok mondogatnak” – fejtette ki Szanyi, aki arról is beszélt, hogy a gój motorosokat civilként hívta, tiltakozott az ellen, hogy motoron, egyenruhában érkezzenek. „Ez az, amikor beszélsz összevissza, nem volt itt tizenkét gój motoros. (…) Miért mondasz ilyet, ezért megint azt mondom, hogy bíróság előtt fogsz felelni” – mondta az egyik kérdezőnek. Szerinte aki ezen felháborodik, annak azon is fel kellene, ha a Gój Motorosok közpénzen épült autópályán közlekednek.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) közölte, hogy elfogadhatatlan az a hangnem, amit Szanyi a sajtó munkatársaival szemben megengedett magának. A „patkányújságírásról” fejtegetett nézetek olyan szemléletmódról árulkodnak, amely a demokratikus nyilvánossággal összeegyeztethetetlen – írták.

A MÚOSZ elnöksége felszólította a politikusokat, hogy tartózkodjanak a munkájukat végző újságírók minősítésétől, perrel való fenyegetésétől, a közügyek elvszerű és etikus képviselete iránt megrendült állampolgári bizalom helyreállításáért pedig vegyék komolyan és teljesítsék tájékoztatási kötelezettségüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik