Belföld

Szijjártó egyeztetni fog a pártokkal

A külgazdasági- és külügyminiszter találkozott a parlamenti erőkkel. Konstruktívnak ítélték a megbeszélést, de a konszenzust az ellenzék még messzinek tartja.

Szijjártó Péter első alkalommal hívta egyeztetésre az országgyűlés pártjait a magyar külpolitikáról. Azt mondta, fontos, hogy a belpolitikai szereplők értsék egymást, az ilyen alkalmak kifejezetten alkalmasak ennek elérésére. A megbeszélésen a részt vevők arról is megállapodtak, hogy fenntartják az egyeztetést, november elején újra találkoznak.

Az eddigi külügyminiszterek által felhalmozott tudást sem lehet veszni hagyni – vélte Szijjártó, hozzátéve, hogy Martonyi Jánossal rendszeresen egyeztet és a szocialista Kovács Lászlót is megkereste már. A külpolitikai stratégiát a pártok rendelkezésére fogják bocsátani, hogy a következő találkozón azt megvitathassák.

Szijjártó érintette az országot ért amerikai bírálatokat, azt mondta, jelentős túlzás arról beszélni, hogy Magyarországon korlátozzák a civilszervezeteket, ha 60-80 ezer szervezetből néhánnyal szemben eljárások vannak „közpénzek nem megfelelő felhasználásának gyanúja” miatt. 

 Fotó: MTI / Kovács Attila

Az Együtt-PM kivételével minden parlamenti párt jelen volt a megbeszélésen. Az MSZP-s Tóth Bertalan azt mondta, az egyeztetés konstruktív, de sok időnek kell még eltelnie, hogy konszenzus alakuljon ki a felek közt egyes kérdésekben, az első találkozó a vitás kérdések felvetésével telt el.

Az LMP-s Schiffer András azt hangsúlyozta, hogy nem csak külgazdaság-vezérelt külpolitika létezik. A polgárok elemi érdekének nevezte a jó szomszédságpolitikát is, emellett fontosnak tartja, hogy a régió országaival, Kelet- és Dél-Európával erősítsük az együttműködést.

A jobbikos Gyöngyösi Márton üdvözölte, hogy megszűnt a külpolitika és a külgazdaság párhuzamossága. Azt hangsúlyozta, hogy pártja fontosnak tartja a keleti nyitás politikáját, a nyugati orientáció megőrzése mellett.

A DK-s Oláh Lajos kiemelte, hogy az ország érdekének képviseletéhez koncepcionális kérdésekben kell zöldágra vergődni, a pártok pedig készek arra, hogy ebben egy kimunkált stratégia mentén együttműködjenek – tudósított az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik