Belföld

Orbán: a közmunka volt az elmúlt négy év legnagyobb jótette a romáknak

A kormányfő miniszterelnöki biztosnak kérte fel Farkas Flóriánt, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) vezetőjét, hogy "istápolja" a roma közösséget.

Kapcsolódó cikkek

A kormányfő nyilatkozatában megerősítette, hogy az európai – és a hamarosan Magyarországon is jelentkező – munkaerőhiányra nem a bevándorlást, hanem a rejtett tartalékok mozgósítását tartja a helyes erkölcsi megoldásnak, márpedig Európa és benne Magyarország legnagyobb rejtett tartaléka szerinte a roma közösség. “Ha nekünk képzett (…) sok százezres munkaerőpiacra lesz szükségünk, akkor elsőként a Magyarországon élő roma közösség képzésével, oktatásával, nevelésével, munkaerő-piaci részvételre való felkészítésével kell foglalkoznunk” – közölte.

A miniszterelnök ezzel kapcsolatban elmondta, szerinte “a közmunka a roma közösség számára a legnagyobb jótétemény, amit az elmúlt négy évben adhattunk”. A közmunkaprogramban egy év alatt részt vevő mintegy 300 ezer emberből 57 ezren voltak olyanok, akik korábban semmit nem dolgoztak, ez volt rá az első lehetőségük – tájékoztatott.

A bevándorlást kritizálva ismét úgy foglalt állást, hogy azt szerinte meg kell állítani, mert komoly bajok adódnak belőle. Ehelyett – folytatta – az európai politikának segítséget kell nyújtania azoknak az országoknak, ahonnan az emberek el akarnak jönni, és Európában akarnak letelepedni.

Miniszterelnöki biztos lesz Farkas

Orbán Viktor a megbeszélés után bejelentette azt is: tervei szerint az önkormányzati választás után miniszterelnöki biztosi munkára kéri fel Farkas Flóriánt, hogy “istápolja” a roma közösséget. Jelezte egyúttal, egyelőre nyitva hagyták azt a kérdést, hogy az ORÖ-vel kötött kormányzati megállapodást megújítják vagy újat kötnek majd.

A megállapodásban foglaltak teljesüléséről szólva közölte, a vállalások nagy része teljesült. Kifejtette: 35 ezer roma fiatalnak adtak segítséget, hogy megpróbáljon leérettségizni, 2011 óta évente 7 ezer roma fiatal kap továbbtanulási ösztöndíjat, a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat beindítása óta pedig “170 cigány fiatal tart a diplomaszerzés felé”. A kormányfő az eredmények között említette azt is, hogy körülbelül ezer roma asszonyt képeztek ki óvodai segítőnek.

Orbán Viktor hozzátette ugyanakkor, még sok munka van hátra például a szakképzés területén, hogy a romák se maradjanak ki belőle. Emellett a cigány közösség egészségügyi ellátásának ügyében sem lehet elégedett a kormány – jegyezte meg. A miniszterelnök végül a vasárnapi választáson való részvételre kérte a roma közösség tagjait, kiemelve, hogy nemcsak önkormányzati, hanem nemzetiségi választás is lesz a hét végén.

Farkas Flórián a sajtótájékoztatón közölte, elfogadja a kormányfő felkérését a miniszterelnöki biztosi munkára. Az ORÖ elnöke – aki egyben fideszes országgyűlési képviselő – úgy fogalmazott: a cigányság már kész arra, hogy a saját sorsáért felelősséget vállaljon, a romák dolgozni, tanulni akarnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik