Belföld

HÖK-ös „oligarchia” az önkormányzati választáson

Az Átlátszó Oktatás blog azt írja, hogy a SZEHKE-t a Szegedi Tudományegyetem egyik kollégiumának címére jegyezték be, ezzel kapcsolatban Szabó Gábor rektor arról tájékoztatta a blogot, hogy belső ellenőrzést rendel el annak megállapítására, hogy történt-e ezzel kapcsolatban szabálytalanság. A szervezettel kapcsolatban az ügyészség is vizsgálódik, a 2012 évi beszámoló elmaradása miatt bekérték az egyesület papírjait.

A jelölő szervezetről és a képviselőjelöltekről nincs érdemi információ arra, hogy miért kellene rájuk voksolni, az egyesület Facebook-oldala is tátong az ürességtől. Bár egy hét alatt nyolcezer követőt gyűjtöttek össze, a statisztikák szerint leginkább Isztambulból érkeztek a lájkok.

Az önkormányzati választáson való induláshoz szükséges aláírások gyűjtésének idején még az SZTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának felügyelőbizottsági tagja volt Mezei Csaba József, legalábbis a HÖK-ös honlap szerint. Azóta felügyelőbizottsági helyét Bakró-Nagy Norbert vette át, aki szintén nekivágott az önkormányzati választás aláírásgyűjtésének, de nem vették nyilvántartásba.

A SZEHKE története is érdekes – elődje a Szegedi Egészségügyi Felsőoktatási Hallgatói Egyesület volt, amelyet azért hoztak létre, hogy a hallgatóknak szervezett programokat lebonyolítsa, az ehhez szükséges pénzt előteremtse és kezelje. Később átszervezték és átnevezték ezt az egyesületet, kiléptették a régi tagokat és létrehoztak egy új szervezetet, a Szent-Györgyi Albert Hallgatói Egyesületet (SZAHE). A tagoknak azt mondták, hogy egyszerű névváltoztatás történik, valójában pedig az történt, hogy új szervezetként létrehozták a SZAHE-t, ami gyakorlatilag források nélkül maradt, a SZEHKE-ben pedig benne maradt az egészségügyi hallgatói szervezet vagyona, beleértve egy kávézót.

A SZEHKE most átlátható cél nélkül indul a választáson – írja az Átlátszó Oktatás. Jelöltjei közt pedig az egyetemi hallgatói önkormányzathoz, valamint a HÖK vállalkozásaihoz kapcsolódó személyek szerepelnek. A blog megkereste a Hallgatói Önkormányzat felügyelőbizottsági elnökét is, választ azonban nem kapott kérdéseire.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik