Belföld

A civil társadalom nemcsak a Norvég Alapból áll

Aggódik az amerikai nagykövetség ügyvivője a civil szervezetekkel kapcsolatos lépések miatt, bár más bajok is vannak a szektorban. A civil szférának is alkalmazkodnia kellene a változásokhoz – hangzott el a civil társadalmi szervezetekről szóló kutatás bemutatóján.

Az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala készítette el a civil szervezetek 2013-ra vonatkozó fenntarthatósági indexét. A felmérés sajtóbemutatóján André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivője elmondta, hogy bár a magyar kormány szerint sok civil szervezet működik az országban és ezeknek csak kis részét érintik az elmúlt időszak eseményei, a tények egyértelműek és aggodalomra adnak okot.

Goodfriend emlékeztetett arra, hogy olyan nyilatkozatokat tesznek magas szintű politikusok, melyek szerint azok a szervezetek, amelyek nem a magyar kormányzattól kapnak támogatást, külföldi érdeket szolgálnak.

Móra Veronika, az index kidolgozásában résztvevő Ökotárs Alapítvány vezetője kifejtette, hogy a jelentésben a tavalyi év eseményeit elemezték. Folytatódott a 2011 óta észlelhető negatív tendencia a civil szektor fejlettségében. A fő problémák közt van, hogy a szervezetek bejegyzése gyakran elhúzódik, kevés jogi segítséget vehetnek igénybe, kis támogatói körrel rendelkeznek, nehéz megtartaniuk a tapasztalt munkaerőt, beszűkültek az állami források és az uniós támogatások, valamint a szervezetek külső forrásoktól függnek.

Móra azt is elmondta, hogy gyenge a szervezetek médiavisszhangja – leginkább botrányok miatt, vagy a helyi sajtóban lehet hallani róluk. A civileket sokszor politikai oldalak szerint próbálják besorolni. Az elmúlt időszak változásaihoz maga a civil szféra sem tudott még alkalmazkodni – ismerte el Móra Veronika, de hozzátette: remélhetőleg ez megváltozik.

Az Ökotárs vezetője azt is hangsúlyozta, hogy a civil társadalom nemcsak Norvég Civil Alapból és Kehi-vizsgálatból áll, az indexszel szélesebb képet akarnak adni a szervezetek helyzetéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik